CNCAN, mesaj privind centrala nucleară de la Zaporojie: Nu indică depăşiri peste valorile normale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Johannes Plenio, Pexels
Fotografie de la Johannes Plenio, Pexels
Luni dimineaţă, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca inspectorii internaţionali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie după ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat cel mai mare obiectiv atomic din Europa în weekend, relatează Reuters şi France Presse.

"Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaş", a declarat Guterres într-o conferinţă de presă în Japonia, unde a participat sâmbătă la Ceremonia Memorială a Păcii de la Hiroshima pentru a comemora 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume.

Probleme la centrala nucleară Zaporojie. AIEA: Risc real de dezastru nuclear

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) se declară îngrijorată de problemele de la centrala nucleară Zaporojie.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a calificat sâmbătă ca fiind "din ce în ce mai alarmante" informaţiile provenind de la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, la o zi după atacurile care au avut loc în apropiere, informează AFP.

Atacurile de vineri sunt "ultimele dintr-o lungă listă de informaţii din ce în ce mai alarmante", a denunţat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, spunând că ele demonstrează un "risc real de dezastru nuclear care ar putea ameninţa sănătatea şi mediul în Ucraina şi nu numai", se arată într-un comunicat al agenţiei onusiene cu sediul la Viena.

Sâmbătă, compania ucraineană de energie atomică Energoatom a declarat că bombardamentul a "avariat grav" o staţie care conţinea azot şi oxigen şi o clădire auxiliară."Continuă să existe riscuri de scurgere de hidrogen şi substanţe radioactive, iar riscul de incendiu este, de asemenea, mare", conform aceleaşi surse.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

CNCAN, mesaj pentru români 

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) face următoarele precizări:

”Sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcţionează normal și nu indică depăşiri peste valorile normale.

Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației", se arată într-un comunicat de presă.

O linie de înaltă tensiune a fost lovită de obuze, lângă centrala nucleară Zaporojie. Rusia și Ucraina se acuză reciproc

Operatorul ucrainean de stat din domeniul energiei nucleare Energoatom a declarat, pe 5 august 2022, faptul că o linie electrica de înaltă tensiune de la centrala sa nucleară din Zaporojie (sud-est) a fost lovită vineri de bombardamentele ruseşti, dar centrala funcţionează în continuare şi că nu au fost detectate emisii radioactive, relatează Reuters.

Această centrală nucleară, considerată cea mai mare în Europa, situată la aproximativ 200 km nord-vest de oraşul-port Mariupol ocupat de ruşi, se află într-o zonă aflată de asemenea sub controlul forţelor ruse încă de la începutul lunii martie.

În apropiere de zona industrială a centralei atomo-electrice din Zaporojie ca urmare a bombardamentelor invadatorilor ruşi au fost înregistrate trei 'sosiri', scrie Energoatom pe Telegram, referindu-se la trei obuze căzute în acel perimetru, potrivit agenţiei de presă Unian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel