CNADNR atribuie un contract de jumătate de miliard Regelui Asfaltului
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
umbrarescu dc
umbrarescu dc

Asocierea Tehnostrade - Spedition UMB, deținută de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, supranumit și ”regele asfaltului”, a semnat un contract de 419,4 milioane de lei (95,3 milioane de euro) cu CNADNR, fără TVA, pentru proiectarea și construirea tronsonului 4 al autostrăzii Lugoj - Deva. Companiile lui Umbrărescu au la dispoziție doi ani să respecte contractul cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, informează Adevărul.

Contractul a fost atribuit prin licitație publică și are o durată de proiectare de șase luni și una de execuție de doi ani. Perioada de garanție este de patru ani. Lotul are o lungime de 22,1 km și se întinde de la Deva până la localitatea Ilia. Prețul unui kilometru proiectat și construit este de 4,3 milioane de euro.

Peste trei sferturi (85%) din valoarea eligibilă a contractului vor fi finanțate din bani europeni nerambursabili, iar diferența va fi asigurată de la bugetul de stat.

Compania națională de autostrăzi anunțase în prealabil că va atribui loturile 2,3 și 4 ale autostrăzii Lugoj-Deva în luna august a acestui an. Proiectele însumează peste 70 de km și valorează peste trei miliarde de lei, adică aproximativ 680 milioane de euro, fără TVA.

Conform sursei citate, Lotul 2 a fost atribuit asocierii italiene Salini - Secol, lotul 3 consorţiului Teloxim Con SRL (controlată de omul de afaceri Theodor Berna) - Comsa SA (Spania) - Aldesa Construcciones SA (Spania) - Arcadis Eurometudes SA (Olanda), iar lotul 4 asocierii Spedition UMB- Tehnostrade

 Spedition UMB și firma austriacă Strabag au contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) atribuirea loturilor 2 și 3, dar solicitările le-au fost respinse. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel, care a respins, de asemenea, plângerile.

Autostrada Lugoj - Deva face parte din Coridorul IV paneuropean, care începe în Germania şi se continuă pe ruta Praga-Viena-Bratislava-Budapesta. În România, traseul trece prin Nădlac, Arad, Deva, Orăştie, Sibiu, Bucureşti, Feteşti şi Constanţa, ruta continuând până la Istanbul.

 Dorinel Umbrărescu este un controversat om de afaceri și a fost dat în judecată de CNADNR pentru umflarea cu acte adiționale a unui contract atribuit pentru reabilitarea sectorului Sebeş-Deva-Arad-Nădlac aparţinând de DN 7.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel