CM 2022 Qatar. Olandezii, supăraţi pe FIFA: Ne-au obligat să nu purtăm banderola One Love
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Jucătorii din Ţările de Jos şi-au exprimat dezamăgirea faţă de decizia FIFA de a interzice purtarea banderolei One Love la Campionatul Mondial din Qatar. 

Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) ne-a obligat să nu purtăm banderola curcubeu, a regretat olandezul Davy Klaassen după victoria selecţionatei ţării sale în faţa Senegalului (scor 2-0), luni la Doha, într-o partidă din cadrul Grupei A a Cupei Mondiale 2022.

"Nu a jucat un rol important (în derularea meciului). Dar de fapt am fost nevoiţi să nu purtăm banderola pentru că nu am vrut să începem cu cartonaş galben. Suntem în continuare în spatele comunicatului de presă (al federaţiei olandeze - n.red.), dar cred că FIFA ne-a obligat să nu o purtăm", a declarat Klaassen.

"A fost o alegere dificilă, dar a trebuit să o facem", a adăugat autorul celui de-al doilea gol al olandezilor.

Antrenorul său, Louis van Gaal, nu mai vrea să răspundă la întrebări de natură politică, dar "un lucru este clar, nu vom purta banderola dacă primim cartonaş galben". "Cred că ar trebui să se întrebe dacă aceasta este o decizie corectă a FIFA, cred că puteţi da un răspuns la această întrebare", a subliniat selecţionerul Olandei.

"Suntem aici pentru a deveni campioni mondial, de aceea nu facem asta", a adăugat Louis van Gaal, care a obţinut luni a 38-a sa victorie la cârma naţionalei ţării sale, un record pentru un selecţioner al Olandei.

Van Gaal, în vârstă de 71 de aani, a depăşit cu această ocazie precedentul record pe care îl împărţea cu Dick Advocaat (37 de victorii).

Cele şapte selecţionate europene care plănuiseră să poarte o banderolă curcubeu "OneLove" împotriva discriminării la Cupa Mondială din Qatar au renunţat luni, în faţa ameninţării cu "sancţiuni sportive".

"FIFA a fost foarte clară, va impune sancţiuni sportive dacă căpitanii noştri poartă banderole pe teren. Ca federaţii naţionale, nu le putem cere jucătorilor noştri să rişte sancţiuni sportive, inclusiv cartonaşe galbene", au scris cele şapte federaţii, scrie Agerpres.

CM 2022 Qatar. Anglia, avertizată în legătură cu purtarea banderolei curcubeu

Dorinţa unora dintre căpitanii selecţionatelor europene care participă la Cupa Mondială din Qatar de a purta banderole curcubeu "OneLove" la meciurile care urmează să le dispute echipele lor nu este pe placul Federaţiei internaţionale de fotbal (FIFA), scrie cotidianul The Telegraph.

Astfel, Federaţia engleză de fotbal (FA) a fost avertizată de către FIFA că riscă "sancţiuni sportive", care includ un cartonaş galben pentru Harry Kane, în cazul în care căpitanul Angliei va purta banderola "OneLove" la meciul cu Iranul programat luni.

FA a crezut iniţial că se va confrunta doar cu o amendă, dar acum există perspectiva reală ca Harry Kane să vadă cartonaşul galben dacă poartă banderola care este concepută pentru a-şi exprima solidaritatea cu persoanele marginalizate, inclusiv cu comunitatea gay incriminată, adaugă publicaţia engleză.

Teoretic, asta înseamnă că Harry Kane, dacă va purta banderola la partidele cu Iran şi Statele Unite, ar putea primi două avertismente şi, prin urmare, ar fi suspendat la ultimul meci din grupă al Angliei, împotriva Ţării Galilor.

FA poartă acum discuţii cu celelalte naţiuni europene - inclusiv Ţara Galilor, al cărei căpitan Gareth Bale urmează să poarte banderola respectivă, pentru a decide ce să facă. Dacă jucătorii vor fi pedepsiţi, se ridică posibilitatea reală ca banderola să fie schimbată cu cea oficială a FIFA.

Alte selecţionate ai cărei căpitani şi-au exprimat intenţia să poarte banderola "OneLove" sunt cei ai Germaniei, Belgiei, Olandei, Danemarcei şi Elveţiei, însă Anglia este prima dintre aceste echipe care va intra în competiţie.

"Avem sprijinul responsabililor federaţiei noastre, inclusiv al preşedintelui, şi nu ne este teamă" de posibile consecinţe, a declarat portarul Manuel Neuer, căpitanul selecţionatei Germaniei.

Vineri, preşedintele Federaţiei germane de fotbal (DFB), Berd Neuendorf, indicase că este pregătit să plătească eventualele sancţiuni financiare.

Căpitanul Danemarcei, Simon Kjaer, va purta la rândul său banderola multicoloră, a confirmat coechipierul său Christian Eriksen. "Căpitanul nostru va purta banderola OneLove. Nu ştiu care vor fi consecinţele, vom vedea", a declarat mijlocaşul ofensiv danez, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel