CM 2022 Qatar. FIFA le cere fanilor să renunţe la o costumaţie pe durata turneului final
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
FIFA le cere fanilor participanţi la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar să renunţe la o vestimentaţie. 

Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) le cere suporterilor să nu se mai îmbrace în costume de cruciaţi la meciurile Cupei Mondiale din Qatar, pentru că acestea ar putea fi considerate "ofensatoare la adresa musulmanilor", informează presa britanică, citat de agenţia DPA.

Într-un videoclip distribuit pe Twitter pot fi văzuţi doi fani îmbrăcaţi în costume de cruciaţi, cărora le este interzisă aparent intrarea pe un stadion din Qatar, de către personalul de securitate, înaintea meciului dintre Anglia şi Iran (6-2), disputat luni. Cei doi suporteri purtau zale şi coifuri, fiind dotaţi cu săbii şi scuturi de plastic, iar pe costumele lor era imprimată crucea Sfântului Gheorghe.

Recomandarea FIFA este adresată în mod special suporterilor selecţionatelor Angliei şi Ţării Galilor, care urmează să înfrunte vineri echipele Statelor Unite, respectiv Iranului.

Grupul antidiscriminare "Kick It Out" i-a sfătuit de asemenea pe fani să nu poarte astfel de costume, reprezentând cavaleri sau cruciaţi, care amintesc de războaiele religioase purtate de creştini împotriva musulmanilor, în perioada Evului Mediu.

O purtătoare de cuvânt a grupului a declarat "Dorim să-i avertizăm pe fanii care asistă la meciurile Cupei Mondiale FIFA că anumite ţinute, cum ar fi costume reprezentând cavaleri sau cruciaţi, pot să nu fie binevenite în Qatar şi în alte ţări islamice. Avizul de călătorie al Ministerului de Externe, emis înainte de turneu, precizează că fanii ar trebui să se familiarizeze cu obiceiurile locale, iar noi îi încurajăm pe fani să adopte această abordare", scrie Agerpres.

Echipa Elveției respinge protestul nemților, cu mâna la gură, de la Campionatul Mondial din Qatar: Nu dorim să dăm lecții. Trebuie să respectăm regulile. Suntem aici să jucăm fotbal

Căpitanul Elveției, Granit Xhaka, a spus că echipa sa nu va participa la protestele Germaniei de  la Cupa Mondială și că nu se află în Qatar pentru a „da lecții”.

Decizia naționalei Germaniei de a-și acoperi gura cu puțin timp înainte de meciul împotriva Japoniei, în semn de protest față de interzicerea de către FIFA a purtării banderolelor pro-LGBT „OneLove” la Cupa Mondială, a stârnit multe reacții internaționale, o serie de echipe occidentale protestând împotriva deciziei.

Cu toate acestea, nu toată lumea este pe aceeași linie cu nemții. În schimb, mijlocașul lui Arsenal Xhaka a cerut să se respecte regulile competiției și cultura din Qatar.

Xhaka urma să poarte și el banderola OneLove, dar odată ce FIFA a interzis-o, el a spus că jucătorii „trebuie să respecte regulile”.

Întrebat despre protestul Germaniei, Xhaka a răspuns: „Nu cred că trebuie să facem nimic. Trebuie să respectăm regulile și să ne concentrăm asupra jocului nostru, asta este tot ce intenționez să fac. Suntem aici să jucăm fotbal și să nu dăm lecții nimănui.”

În ultimii ani, echipa germană, împreună cu alte echipe, cum ar fi echipa națională a Angliei, au fost criticate pentru că au promovat politică în fotbal, cum ar fi insistența lor de a îngenunchea pentru Black Lives Matter. Echipa a ajuns și la Cupa Mondială cu un avion cu sloganul „Diversitatea câștigă”, care este conceput pentru a promova multiculturalismul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel