CM 2022 Qatar. Elveţia şi Camerun i-au pus pe cei care suferă de daltonism în dificultate
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
O asociaţie britanică de conştientizare a daltonismului a criticat alegerea echipamentului (roşu şi verde) la meciul Elveţia - Camerun (1-0), disputat joi la Cupa Mondială din Qatar, transmite Reuters.

Asociaţia Color Blind Awareness a precizat că echipamentul complet roşu al Elveţiei şi cel complet verde al Camerunului au creat dificultăţi unor telespectatori care nu au reuşit să distingă jucătorii celor două echipe. În ambele cazuri, cele două culori sunt văzute de daltonişti într-o nuanţă apropiată de gri spre negru.

Regulamentul FIFA prevede că persoanele daltoniste trebuie luate în considerare şi se ţine cont de acest aspect la alegerea culorilor tricourilor pentru fiecare meci, dacă sunt disponibile.

Am lucrat cu FIFA de la ultima Cupă Mondială pentru a ajuta la stabilirea unor reglementări privind culorile tricourilor, a declarat Kathryn Albany-Ward, directorul executiv al asociaţiei. FIFA recunoaşte că roşu versus verde va fi traumatizant pentru persoanele cu daltonism, dar şi cu alte culori care interferează cu ele.

Color Blind Awareness a colaborat cu UEFA în timpul EURO 2016, la semifinala dintre Ţara Galilor şi Portugalia, unde cele două echipe au purtat al doilea echipament pentru a evita o problemă pentru comunitatea de daltonişti.

Reuters nu a putut obţine o reacţie de la la FIFA pe această temă, scrie Agerpres.

FIFA le cere fanilor să renunţe la o costumaţie pe durata turneului final

Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) le cere suporterilor să nu se mai îmbrace în costume de cruciaţi la meciurile Cupei Mondiale din Qatar, pentru că acestea ar putea fi considerate "ofensatoare la adresa musulmanilor", informează presa britanică, citat de agenţia DPA.

Într-un videoclip distribuit pe Twitter pot fi văzuţi doi fani îmbrăcaţi în costume de cruciaţi, cărora le este interzisă aparent intrarea pe un stadion din Qatar, de către personalul de securitate, înaintea meciului dintre Anglia şi Iran (6-2), disputat luni. Cei doi suporteri purtau zale şi coifuri, fiind dotaţi cu săbii şi scuturi de plastic, iar pe costumele lor era imprimată crucea Sfântului Gheorghe.

Recomandarea FIFA este adresată în mod special suporterilor selecţionatelor Angliei şi Ţării Galilor, care urmează să înfrunte vineri echipele Statelor Unite, respectiv Iranului.

Grupul antidiscriminare "Kick It Out" i-a sfătuit de asemenea pe fani să nu poarte astfel de costume, reprezentând cavaleri sau cruciaţi, care amintesc de războaiele religioase purtate de creştini împotriva musulmanilor, în perioada Evului Mediu.

O purtătoare de cuvânt a grupului a declarat "Dorim să-i avertizăm pe fanii care asistă la meciurile Cupei Mondiale FIFA că anumite ţinute, cum ar fi costume reprezentând cavaleri sau cruciaţi, pot să nu fie binevenite în Qatar şi în alte ţări islamice. Avizul de călătorie al Ministerului de Externe, emis înainte de turneu, precizează că fanii ar trebui să se familiarizeze cu obiceiurile locale, iar noi îi încurajăm pe fani să adopte această abordare", scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel