CM 2022: Portugalia - Elveţia, set 6-1. Ronaldo, pedepsit, a intrat pe teren doar în minutul 74
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
BBC: „Ronaldo a fost redus la rolul superstarului pe care nimeni nu-l dorește”. Publicația britanică îi face o critică dură jucătorului care se aproprie de o retragere rușinoasă / Sursa: Agerpres
BBC: „Ronaldo a fost redus la rolul superstarului pe care nimeni nu-l dorește”. Publicația britanică îi face o critică dură jucătorului care se aproprie de o retragere rușinoasă / Sursa: Agerpres
Selecţionata Portugaliei s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a surclasat echipa Elveţiei cu scorul de 6-1 (2-0), marţi seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în ultimul meci din optimile de finală.

Ceea ce era considerat cel mai echilibrat duel din optimile de finală a fost doar un galop de sănătate pentru lusitani, care au beneficiat de revelaţia Goncalo Ramos (21 ani), autorul primei triple de la Cupa Mondială din Qatar.

Pentru Seleccao au marcat Goncalo Ramos (17, 51, 67), Pepe (33), Raphael Guerreiro (55) şi Rafael Leao (90+2), în timp ce golul de onoare al elveţienilor a fost reuşit de Manuel Akanji (58).

Portugalia a început ofensiv, iar în min. 17, Goncalo Ramos, angajat în careu de Joao Felix, a şutat surprinzător de lângă Schaer, sus, la colţul scurt, lăsându-l fără replică pe portarul Sommer. Echipa antrenată de Fernando Santos a continuat să atace, dar Sommer a fost la post la şuturile lui Otavio (22) şi Goncalo Ramos (22).

Nati a avut prima sa oportunitate în min. 30, când Shaqiri a trimis bine din lovitură liberă de la 25 m, dar Diogo Costa a respins în corner. În min. 32, Schaer a fost aproape să reia în propria poartă o centrare spre Ramos, dar a trimis în corner.

La lovitura de colţ, executată de Bruno Fernandes, Pepe s-a înălţat impresionant la 6 metri şi a reluat în plasă. Fundaşul de origine braziliană a devenit, la 39 ani şi 283 de zile, al doilea cel mai vârstnic marcator din istoria Cupei Mondiale, fiind devansat doar de camerunezul Roger Milla, care înscria la 42 de ani, în 1994.

Fiecare formaţie a mai avut o şansă de gol până la pauză. Elveţienii au ratat prin Freuler (38), după o eroare a portarului Diogo Costa, dar Dalot a fost atent şi a respins din faţa porţii. Sommer a salvat un nou gol în faţa lui Goncalo Ramos (43).

În debutul reprizei secunde, Goncalo Ramos, atacantul Benficăi, a reuşit dubla, marcând la colţul scurt printre picioarele lui Sommer la mingea centrată de Dalot (51).

La scurt timp, Portugalia s-a desprins la 4-0, Guerreiro (55) înscriind sub transversală, după o pasă de la Ramos. Elveţia a înscris în min. 58, prin Akanji, care a reluat simplu în plasă după cornerul lui Shaqiri, Ramos deviind nefericit mingea. Goncalo Ramos a completat hat-trick-ul în min. 67, când a fost lăsat singur cu portarul de Joao Felix. Rafael Leao a închis tabela (90+2), după ce a scăpat liber pe partea stâng şi a marcat cu un şut cu boltă.

Ronaldo, pedepsit de selecţionerul Fernando Santos, a fost introdus în cele din urmă în min. 74

Cristiano Ronaldo, pedepsit de selecţionerul Fernando Santos, a fost introdus în cele din urmă în min. 74, spre deliciul tribunelor, dar nu a reuşit să îşi treacă numele pe lista marcatorilor.

El a trimis mingea în plasă în min. 84, dar golul a fost anulat pentru ofsaid. Portugalia, campioana europeană din 2016, nu mai reuşise să treacă de optimi la Cupa Mondială din 2006, când a ajuns până în semifinale. Elveţienii, care vor fi adversarii României în preliminariile EURO 2024, nu atins sferturile de finală la Cupa Mondială din 1954.

Portugalia şi Elveţia s-au mai înfruntat de două ori anul acesta, în Liga Naţiunilor, lusitanii câştigând cu 4-1 la Lisabona, iar elveţienii cu 1-0 la Geneva.

În sferturile de finală ale Cupei Mondiale 2022, Elveţia va înfrunta formaţia Marocului, care a reuşit să elimine marţi echipa Spaniei, la loviturile de departajare (3-0).

Meciul va avea loc pe 10 decembrie (Al Thumama Stadium - Doha, 17:00). Portugalia - Elveţia 6-1 (2-0) Au marcat: Goncalo Ramos (17, 51, 67), Pepe (33), Raphael Guerreiro (55), Rafael Leao (90+2), respectiv Manuel Akanji (58).

Al Daayen, Lusail Stadium: 83.720 spectatori Cupa Mondială 2022 - optimi

Portugalia: 22. Diogo Costa - 2. Diogo Dalot, 3. Pepe (căpitan), 4. Ruben Dias, 5. Raphael Guerreiro - 25. Otavio (16. Vitinha, 73), 14. William Carvalho, 10. Bernardo Silva (18. Ruben Neves, 81) - 8. Bruno Fernandes (15. Rafael Leao, 87), 26. Goncalo Ramos (21. Ricardo Horta, 74), 11. Joao Felix (7. Cristiano Ronaldo, 74).

Selecţioner: Fernando Santos. Rezerve neutilizate: 1. Rui Patricio, 12. Jose Sa - 6. Palhinha, 9. Andre Silva, 17. Joao Mario, 20. Joao Cancelo, 23. Matheus Nunes, 24. Antonio Silva.

Elveţia: 1. Yann Sommer - 2. Edimilson Fernandes, 22. Fabian Schaer (18. Eray Coemert, 46), 5. Manuel Akanji, 13. Ricardo Rodriguez - 8. Remo Freuler (6. Denis Zakaria, 54), 10. Granit Xhaka (căpitan) - 23. Xherdan Shaqiri, 15. Djibril Sow (9. Haris Seferovic, 54), 17. Ruben Vargas (19. Noah Okafor, 66) - 7. Breel Embolo (26. Ardon Jashari, 89). Selecţioner: Murat Yakin.

Rezerve neutilizate: 12. Jonas Omlin, 21. Gregor Kobel, 24. Philipp Koehn - 4. Nico Elvedi, 11. Renato Steffen, 14. Michel Aebischer, 16. Christian Fassnacht, 20. Fabian Frei, 25. Fabian Rieder.

Arbitru: Cesar Arturo Ramos Palazuelos; arbitri asistenţi: Alberto Morin Mendez, Miguel Angel Hernandez Paredes (toţi din Mexic); al patrulea oficial: Istvan Kovacs (România) Cartonaşe galbene: Schaer (43), Eray Coemert (59). 

----------------------------------------------------------------

Vezi și - Cine ar fi crezut. Maroc - Spania, surpriză uriașă în optimile CM 2022

Selecţionata Marocului s-a calificat în premieră în sferturile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Spaniei cu 3-0 la loviturile de departajare, marţi seara, pe Education City Stadium din Doha, într-un meci din optimi încheiat cu 0-0 după prelungiri. 

Campioana mondială din 2010 a părăsit Cupa Mondială la fel ca în urmă cu patru ani, când era eliminată în optimi de Rusia, tot la loviturile de departajare (3-4).

Spania a început turneul final din Qatar fulminant, 7-0 cu Costa Rica, dar l-a încheiat în genunchi, fiind eliminată de Maroc, după ce pierduse şi în faţa Japoniei (1-2), în ultimul meci din grupă.

Echipa antrenată de Luis Enrique a dezamăgit crunt, făcând unul dintre cele mai slabe meciuri din ultima vreme, fapt confirmat de statistica la finalul primei reprize: cu doar un şut la poartă, a fost cea mai slabă repriză pentru La Roja la Cupa Mondială începând din 1966.

Ibericii au avut o posesie covârşitoare, însă nu au pus decât arareori în pericol poarta lui Bounou, portarul echipei Sevilla. Marocanii, care au făcut un joc defensiv cvasiperfect, au avut prima ocazie a partidei, însă Hakimi a trimis peste poartă din lovitură liberă de la 20 de metri (12). La poarta cealaltă, Asensio (26) s-a demarcat bine în careu, dar a şutat în plasa laterală.

Leii din Atlas au mai avut două situaţii notabile în prima parte, dar şutul lui Mazraoui (33), de la 25 de metri, a fost prins de Unai Simon în doi timpi, iar Aguerd a reluat peste poartă la centrarea lui Boufal (42). În repriza a doua, Bounou a respins şutul expediat din unghi de Olmo (54), goalkeeper-ul intervenind şi la lovitura liberă bătută cu efect de acelaşi Olmo la bara a doua (90+5). În prelungiri, marocanii au avut câteva contre bune, cea mai periculoasă consumându-se în min. 104, când Cheddira a şutat slab, pe direcţia lui Unai Simon, după o pasă remarcabilă a lui Ounahi.

Spania putea câştiga la ultima fază, însă voleul lui Sarabia, abia intrat, a şters bara a doua (120+3). Spaniolii au fost catastrofali la loviturile de departajare, unde Bounou a apărat şuturile lui Soler şi Busquets, iar Sarabia a trimis în bară.

Marocanii au făcut diferenţa prin Abdelhamid Sabiri, Hakim Ziyech şi Achraf Hakimi, având şi o lovitură ratată (Badr Benoun). Gavi, la 18 ani şi 123 de zile, a devenit cel mai tânăr jucător care evoluează într-un meci din faza eliminatorie a Cupei Mondiale de la Pele, în finala CM 1958 (17 ani şi 249 de zile). Africanii au trecut de grupe la Cupa Mondială doar pentru a doua oară, prima oară fiind în 1986.

Marocul rămâne neînvinsă cu antrenorul Walid Regragui pe banca tehnică, tehnicianul fiind instalat în septembrie. Echipa a primit un singur gol de atunci, în ultimul meci din grupă, cu Canada (2-1). În sferturile de finală, Marocul va juca împotriva învingătoarei dintre Portugalia şi Elveţia (marţi, Lusail Stadium - Al Daayen, 21:00), meciul fiind programat pe 10 decembrie.

Maroc - Spania 0-0, după prelungiri; 3-0, la loviturile de departajare Au executat în ordine loviturile de departajare: Abdelhamid Sabiri 1-0 (gol), Pablo Sarabia 1-0 (ratare - bară), Hakim Ziyech 2-0 (gol), Carlos Soler 2-0 (ratare - apără Yassine Bounou), Badr Benoun 2-0 (ratare - apără Unai Simon), Sergio Busquets 2-0 (ratare - apără Yassine Bounou), Achraf Hakimi 3-0 (gol). Doha, Education City Stadium: 44.667 spectatori Cupa Mondială 2022 - optimi. VEZI ARTICOLUL AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel