Surpriză la CM 2022: Germania - Japonia. 'Panzerele', umilite de selecționata niponă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Germania, rușine istorică la Cupa Mondială după eliminarea surpriză din Qatar. Recordul negativ stabilit de selecționata "Die Mannschaft"
Germania, rușine istorică la Cupa Mondială după eliminarea surpriză din Qatar. Recordul negativ stabilit de selecționata "Die Mannschaft"
Selecţionata Japoniei a produs a doua mare surpriză a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Germaniei cu scorul de 2-1 (0-1), miercuri, pe Khalifa International Stadium din Ar-Rayyan, în Grupa E.

Poate nu la fel de mare surpriză ca victoria Arabiei Saudite în faţa Argentinei (2-1, după 0-1 la pauză), succesul samurailor albaştri era complet neaşteptat după prima repriză, una controlată categoric de Mannschaft. Ilkay Gundogan (33 - penalty) a deschis scorul pentru echipa antrenată de Hansi Flick, dar niponii au întors rezultatul în ultimul sfert de oră prin reuşitele a două rezerve, Ritsu Doan (75), Takuma Asano (83).

Deşi japonezii au marcat în min. 8, prin Maeda, gol anulat pentru ofsaid, Germania a făcut legea în prima repriză, în care Japonia nu a trimis niciun şut pe poartă. Gonda a fost solicitat cu şuturi din afara careului de Kimmich (20) şi Gundogan (28), dar a respins. Gundogan (29) a fost blocat de Yoshida în careu, dar în min. 31, Gonda l-a faultat pe Raum, găsit excelent de Kimmich în careu, iar Gundogan a transformat penalty-ul acordat (33).

Mannschaft-ul a avut o şansă şi în finalul primei reprize, când Gonda a respins şutul lui Kimmich (45+4), apoi Gnabry a recentrat pentru Havertz, aflat în ofsaid, care a marcat, însă reuşita sa a fost anulată. Ultima fază a primei părţi a consemnat o lovitură de cap pe lângă poartă a lui Maeda (45+6), la centrarea lui Nagatomo.

În repriza secundă, Germania s-a întrecut în ratări: Gnabry (47 ) a tras pe lângă poartă din careu, acţiunea personală a lui Musiala s-a încheiată cu un şut peste poartă din careu (51), Gundogan a nimerit bara de la 15 metri (60). Gonda a fost providenţial la şuturile lui Hofman şi Gnabry (70), iar apoi a mai respins două mingi trimise de Gnabry (71). Schimbările ofensive făcute de selecţionerul nipon şi scoaterea lui Gundogan au făcut ca raidurile asiaticilor să fie tot mai periculoase. Neuer (73) a salvat golul la şutul lui Ito, iar apoi Sakai a reluat peste poartă din poziţie excelentă. Japonia a restabilit egalitatea în min. 75, când Doan, jucător la Freiburg, a reluat în plasă mingea respinsă de Neuer la şutul lui Minamino, la singura fază la care Rudiger nu a reuşit să îşi blocheze adversarul.

Echipa lui Hajime Moriyasu a dat lovitura în min. 83, când Itakura l-a lansat pe Asano pe contraatac, iar acesta, talonat insuficient de serios de Schlotterbeck, a marcat cu un şut la colţul scurt. Germania a asediat poarta lui Gonda până la final, dar nu a mai avut decât o şansă clară, prin Goretzka (90+5), şut fără preluare din marginea careului, deşi a fost prezentă şi cu Neuer în careul advers în ultimele minute. Germania a încheiat cu o posesie de 65%, faţă de 24% cât a avut Japonia (11% in contest), raportul şuturilor la poartă fiind de 25-11 pentru echipa lui Flick (8-3 pe poartă).

După acest debut nefericit, cvadrupla campioană mondială riscă să părăsească turneul final după faza grupelor, cum a făcut-o şi în urmă cu patru ani, în Rusia, când s-a clasat pe ultimul loc după înfrângeri cu Mexic şi Coreea de Sud. Japonia a învins Germania în premieră, după ce au disputat anterior două meciuri amicale, primul câştigat de Germania, în 2004, la Yokohama (3-0), iar al doilea s-a încheiat la egalitate (2-2), înaintea CM 2006, la Leverkusen. Miercuri are loc şi celălalt meci al grupei, Spania - Costa Rica (Al Thumama Stadium - Doha, 18:00).

Partidele din runda a doua se vor juca duminică 27 noiembrie, Japonia - Costa Rica (Ahmad Bin Ali Stadium - Ar-Rayyan, 12:00) şi Spania - Germania (Al Bayt Stadium - Al Khor, 21:00).

Germania - Japonia 1-2 (1-0) Au marcat: Ilkay Gundogan (33 - penalty), respectiv Ritsu Doan (75), Takuma Asano (83). Ar-Rayyan, Khalifa International Stadium Cupa Mondială 2022 - Grupa E

Au evoluat echipele:

Germania:

1. Manuel Neuer (căpitan) - 15. Niklas Suele, 2. Antonio Rudiger, 23. Nico Schlotterbeck - 6. Joshua Kimmich, 21. Ilkay Gundogan (8. Leon Goretzka, 67) - 10. Serge Gnabry (26. Youssoufa Moukoko, 90), 13. Thomas Muller (18. Jonas Hofmann, 67), 14. Jamal Musiala (11. Mario Goetze, 79), 3. David Raum - 7. Kai Havertz (9. Niclas Fuellkrug, 79). Selecţioner: Hans-Dieter Flick.

Rezerve neutilizate: 12. Kevin Trapp, 22. Marc-Andre ter Stegen - 4. Matthias Ginter, 5. Thilo Kehrer, 16. Lukas Klostermann, 20. Christian Guenter, 25. Armel Bella Kotchap, 17. Julian Brandt, 19. Leroy Sane, 24. Karim Adeyemi.

Japonia:

12. Shuichi Gonda - 19. Hiroki Sakai (10. Takumi Minamino, 75), 22. Maya Yoshida (căpitan), 4. Kou Itakura, 5. Yuto Nagatomo (9. Kaoru Mitoma, 57) - 6. Wataru Endo, 17. Ao Tanaka (8. Ritsu Doan, 71) - 14. Junya Ito, 15. Daichi Kamada, 11. Takefusa Kubo (16. Takehiro Tomiyasu, 46) - 25. Daizen Maeda (18. Takuma Asano, 57). Selecţioner: Hajime Moriyasu.

Rezerve neutilizate: 1. Eiji Kawashima, 23. Daniel Schmidt - 2. Miki Yamane, 3. Shogo Taniguchi, 26. Hiroki Ito, 7. Gaku Shibasaki, 13. Hidemasa Morita, 24. Yuki Soma, 20. Shuto Machino, 21. Ayase Ueda. Arbitru: Ivan Arcides Barton Cisneros (El Salvador); arbitri asistenţi: David Jonathan Moran Santos (El Salvador), Zachari Zeegelaar (Surinam); al patrulea oficial: Said Martinez (Honduras) Cartonaşe galbene: 

VEZI ȘI - CM 2022: FIFA a deschis o a doua procedură disciplinară, de data aceasta contra Mexicului

FIFA a anunţat miercuri că a deschis o a doua procedură disciplinară, în două zile, de data aceasta contra Federaţiei mexicane de fotbal, din cauza cântecelor 'injurioase' ale suporterilor, după ce prima acţiune a FIFA vizează Ecuador, scrie AFP.

Organismul mondial nu precizează natura melodiilor în cauză, cântate în cadrul întâlnirii Mexic-Polonia (0-0) de marţi, dar spune că se bazează pe articolul 13 din Codul său disciplinar, care pedepseşte jignirile la adresa unei ţări, a unei persoane sau a unui grup de persoane. În cazul în care Federaţia mexicană va fi găsită vinovată, poate fi amendată cu cel puţin 20.000 franci elveţieni.

Aşa cum se ştie, FIFA a deschis, marţi, o procedură disciplinară împotriva Federaţiei ecuadoriene din cauza 'cântecelor' injurioase ale suporterilor ecuadorieni, duminica trecută, la meciul de deschidere a Cupei Mondiale, dintre Ecuador şi Qatar (2-0).

FIFA sancţionează o asemenea infracţiune 'cu zece meciuri de suspendare' când aceasta vizează un jucător sau un oficial, şi cu o amendă de cel puţin 20.000 de franci elveţieni şi cu un meci cu porţile închise parţial când vizează o federaţie. Aceasta a fost prima procedură disciplinară la turneul final din Qatar, care se va încheia pe 18 decembrie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel