Clotilde Armand ar putea să își la adio de la primărie. Toni Greblă spune când încetează mandatul
Prefectul Capitalei a venit cu o serie de precizări despre ultimul caz în care este implicată Clotilde Armand, primarul Sectorului 1.
Prefectul Capitalei Toni Greblă a venit cu o serie de declarații pe marginea subiectului Clotilde Armand. Acesta a precizat că ANI s-a sesizat în privința nelegalității unor dispoziții emise de primar, dar, până la o sentință judecătorească, edilul beneficiază de prezumpția de nevinovăție și își continuă mandatul.
”Am reținut câteva dintre dispozițiile emise de primarul sectorului 1, având niște dubii cu privire la legalitatea acelor dispoziții, am solicitat un punct de vedere al Agenției Naționale de Integritate (ANI) în legătură cu un posibil conflict de interese și astăzi am văzut că, printr-un comunicat, ANI a anunțat o posibilă nelegalitate a acelor dispoziții, motiv pentru care așteptăm comunicarea oficială a ANI și vom proceda în consecință, adică vom ataca în contencios acele dispoziții considerate a fi nelegale, în sensul în care primarul Sectorului 1 s-ar afla în conflict de interese, dispozițiile se suspendă de drept, până la finalizarea dosarului. (...) Legea spune că în cazul în care un primar, ca în cazul de față, este găsit în stare de incompatibilitate, atunci mandatul încetează cu data rămânerii definitive a atribuțiilor judecătorești” a spus Toni Greblă, la Antena 3.
În privința atribuțiilor primarului suspendat, Toni Greblă a afirmat că acestea vor fi preluate, după ce ”Consiliul Local desemnează un vice-primar care preia atribuțiile primarului, în acea perioadă el se numește primar interimar până la organizarea alegerilor, dacă mai este timpul necesar”.
Efectul sesizărilor emise de ANI sunt ”o problemă a instanței de judecată, depinde cât va dura judecarea acestei sesizări întocmită de ANI”, a mai spus prefectul, adăugând că primarul Sectorului 1 beneficiază de prezumpția de nevinovăție până la un verdict contrar, continuând să își îndeplinească funcția.
Constatările Agenției Naționale de Integritate
"Agenția Națională de Integritate a constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă, a sesizat organele de urmărire penală sau a sesizat Instituția Prefectului Municipiului București, în cazul a 8 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, după cum urmează:
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În exercitarea atribuțiilor de primar, ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟ finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003. Cele 5 dispoziții semnate reprezintă numirea în funcția de manager de proiect, precum și majorarea indemnizației lunare, cu până la 30%.
Începând cu data de 18 februarie 2022 (data Dispoziției privind numirea managerului de proiect, al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟), ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE exercită simultan cu funcția de primar al Sectorului 1, București și funcția remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.
SESIZARE PARCHET
Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5 dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.
SESIZAREA INSTITUȚIEI PREFECTULUI MUNICIPIULUI BUCUREȘTI cu privire la legalitatea actelor administrative ale autorităților administrației publice, respectiv a dispoziției de numire în funcția de manager de proiect și a celor 4 dispoziții prin care au fost suplimentate veniturile, atribuții conferite de prevederile art. 252, alin. (1), lit. c) din Codul Administrativ, acte materiale pentru care au fost reținute aspecte și indicii privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, al conflictelor de interese în materie administrativă și a legislației în materie penală.", transmite ANI într-un comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News