Data publicării:
Clotilde Armand, acuzată că dă mită asociaților de proprietari din Sectorul 1, prin ”Rabla pentru Ascensoare”. PNL are dovada ratării finanțării din PNRR
Consilierii locali liberali din Sectorul 1 acuză o încercare de dare de mită către asociațiile de proprietari pentru schimbarea ascensoarelor din sector.
Consilierii locali din partea PNL din CL Sectorul 1 atrag atenția cu privire la modul în care edilul Clotilde Armand vrea să dea mită asociațiilor de proprietari printr-un proiect din bani publici - ”Rabla pentru Ascensoare”, în loc să aplice pentru fonduri europene.
Este vorba de o sumă uriașă, de 100 de milioane de euro, iar proiectul, care va fi discutat în ședința de CL de joi nu are avizele din comisiile de specialitate din cadrul primăriei.
De partea cealaltă, Primăria Sectorului 1 susține că proiectul este ”esențial” pentru locuitorii din acest sector.
”Armand (...) astăzi vrea să dea o mită electorală de 100 de milioane de euro pentru asociaţiile care încearcă de foarte mulţi ani să schimbe lifturile vechi (...)
În loc să facă licitaţie, în loc să meargă să ceară fonduri europene, pentru că se poate să ia fonduri, bani gratis europeni, doamna Armand vrea să ia bani de la proiecte votate şi bugete alocate şi să-i dea către aceste lifturi (...)
Aş vrea însă să mai subliniez şi presiunea extraordinară pe care o pune doamna Armand pe preşedinţii şi administratorii de bloc, pentru că îi minte, le prezintă un adevăr nereal şi aceştia vor veni în faţa Consiliului să pună presiune pe noi", a declarat consilierul local PNL Dinu Gheorghe, joi, într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.
Totodată, viceprimarul liberal Ramona Porumb a atras atenţia că, pentru ca o asociaţie de proprietari să înlocuiască liftul, va trebui să adune de la proprietari aproximativ 50.000 de euro.
”Probabil vor face fiecare credite, se vor împrumuta, după care asociaţia îşi face lucrarea şi vine la Primărie, pentru ca primarul să deconteze lucrarea respectivă.
Din experienţa proiectului cu tichetele anticriză (...) ne putem aştepta ca asociaţiile de proprietari să-şi facă lucrarea, să se împrumute, cum vă spuneam, de aproximativ 50.000 euro şi să se trezească la final că primarul Sectorului 1 decide, pentru că nu ştiu ce document lipseşte sau pur şi simplu, aşa, prin liberă decizie, că nu va deconta aceste sume către asociaţiile de proprietari”, a punctat viceprimarul Porumb.
De asemenea, viceprimarul Ramona Porumb a semnalat că edilul Clotilde Arnand nu are niciun instrument prin care poate să măsoare cum a realizat asociaţia de proprietari achiziţia.
La rândul său, consilierul Daniel Ciungu a atras atenţia asupra datelor dintr-un document de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pe tema PNRR.
”Sectorul 1 se pare că a aplicat sau a făcut cereri pentru 41 de proiecte şi doar unul singur a ajuns la nivelul de contract de finanţare. Deci, este o incapacitate totală, care cred eu că se duce şi în rea-voinţă. Nu pot să-mi explic cum 41 de proiecte au devenit unul singur.
Ministerul ne spune (...) că, în mai multe runde de clarificări, Sectorul 1 nu a venit cu documentele cerute. În douăsprezece din aceste cereri pur şi simplu au venit peste termen.
Ne aducem aminte despre proiectul cu reabilitarea şi digitalizarea tuturor staţiilor STB din Sectorul 1. Este singurul sector din Capitală care nu va avea acest lucru.
Toate celelalte sectoare au reuşit la timp şi toate au fost informate în aceeaşi perioadă de minister. Ei bine, Sectorul 1, n-a reuşit la timp. Din punctul ăsta de vedere, cred că Armand şi city managerul trebuie să-şi dea demisia”, a spus Daniel Ciungu.
Rețeta ratării fondurilor din PNRR
Filiala PNL a Sectorului 1 a evidențiat cum se pot rata fondurile din PNRR pe bandă rulantă, dându-i și un nume ”rețeta Clotilde Armand”.
Astfel, potrivit unui comunicat al liberalilor din Sectorul 1, primăria condusă de Clotilde Armand a ratat 40 de proiecte pe PNRR, iar această situație a fost confirmată de Ministerul Dezvoltării.
”Mai exact, din 40 de cereri depuse de administrația Armand, doar 28 au intrat în procedura de evaluare, restul de 12 cereri fiind depuse după epuizarea bugetului.
Iar din cele 28 de cereri, nici măcar una nu a intrat în procedura de contractare, deoarece au fost respinse în cadrul evaluării acestora.
Conform celor menționate expres în ghidurile specifice, lipsa oricăror documente solicitate în faza depunerii cererilor de finanțare duce la respingerea acestora.
Altfel spus, Clotilde Armand s-a făcut că depune cereri pentru atragerea de fonduri europene, după care nu a mai revenit cu completările solicitate de Minister”, se arată răspunsul primit de Daniel Ciungu de la Ministerul Dezvoltării, citat în comunicatul Filialei PNL Sector 1.
Care sunt asociațiile eligibile pentru finanțarea prin ”Rabla pentru Ascensoare”
Conform unui comunicat de presă al Primăriei Sectorului 1, prin măsura ”Rabla pentru Ascensoare” se va realiza decontarea integrală de la bugetul local a lucrărilor realizate asociațiile de proprietari de înlocuire a lifturilor vechi și mari consumatoare de energie cu unele noi și prietenoase cu mediul.
”Sunt eligibile pentru a primi finanțare pentru acest proiect următoarele Asociații de proprietari:
- sunt constituite într-un imobil construit înaintea anului 2005, cu ascensor care și-a depășit durata de viață;
- nu sunt în curs de dizolvare;
- nu au datorii către bugetul local sau bugetul de stat;
- nu sunt în insolvență sau faliment;
- nu au bunuri poprite, executate silit sau proceduri de recuperare de creanțe inițiate împotriva lor”, se arată în comunicatul Primăriei Sectorului 1.
Citește și: Safari de șobolani în Sectorul 1. Viceprimarul Capitalei: Parcurile și spitalele sunt ale USR-ului! / video
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News