Data publicării:

Clip anti-SIDA ”jucat” de un seropozitiv. Vezi cum trăiește de 22 de ani cu HIV

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Alin Bujan
Alin Bujan

În cadrul unei întâlniri cu membrii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), am fost invitată să vizionez imagini din campaniile de informare și promovare a testării HIV.  M-a preocupat intens un clip în care personajul transmitea următorul mesaj: "Eu nu mă testez…Nu mă testez pentru că am…". Iniţial am apreciat că au apelat la un actor profesionist pentru campanie. Destul de stânjenită am întrebat cine este actorul, și așa l-am descoperit pe Alin Bujan, un tânăr infectat cu HIV din anul 1989, susţinător al campaniei respective.

Autor: Daniela TontschAtacat de virusul necruţător

Alin Bujan are 21 de ani, face parte din mulţimea de bebeluși infectată cu virusul care provoacă SIDA într-o perioadă în care România se confruntă cu începutul unei situaţii critice în ceea ce privește numărul îngrijorător de cazuri diagnosticate seropozitiv HIV. În copilărie, familia îi ascunde lui Alin faptul că are HIV şi îi spune că ar avea Hepatită. Nu știa micul băieţel ce reprezintă HIV/SIDA, boala care-l obliga să înghită multe medicamente. A învăţat precoce să citească și odata cu primele cuvinte deslușite descoperă diagnosticul pus de medicii din spitalul de boli infecţioase. Cu toate acestea, elevul Bujan excelează la învăţătută în clasele I - IV. Inteligenţa și capacitatea de asimilare a materiilor îl ajută să fie în centrul atenţiei, până într-o zi, în clasa a-IV-a, când doamna învăţătoare le-a povestit copiilor despre virusul cu care a fost infectat colegul lor. A doua zi, când Alin a intrat în clasă, colegii lui au făcut culoar uman până la ultima bancă în care fusese mutat. După aproximativ patru ani, petrecuţi în prima bancă, a urmat retragerea impusă de colectiv și învăţătoare, în spatele clasei. Din ziua aceea, nimic nu a mai fost la fel. O politeţe rece și puţin comunicativă i-a stăpânit pe colegii de clasă ai juniorului Bujan, din ziua în care învăţătoarea a împrăștiat vestea că el este “diferit". Momentul a fost greu pentru un copil aflat doar în ciclul primar, judecata plină de răspundere l-a determinat sa hotărască să nu participe la jocurile dinamice de grup, desfășurate în aer liber. În sprijin, i-a venit calculatorul care l-a ajutat să patrundă într-un univers al informaţiei și creativităţii.

Între viaţă și moarte

Adolescenţa este privită ca fiind trambulina de lansare spre viitor. Alin a fost la un pas de ratare a cunoașterii viitorului. În clasa a-VIII-a, a avut un eșec terapeutic. A fost în comă şapte zile, iar când s-a trezit avea semipareză pe toată partea stângă. A pierdut doi ani școlari. Un an de zile a fost internat în spital cu mici pauze, urmat de alt an încărcat cu tratamente recuperatorii. Educaţia solidă primită din partea familiei l-a ajutat să lupte, fiind conștient că mai are multe de făcut în viaţă. Niciodată nu a suportat superficialitatea. Avea o boală cronică şi nu-și mai permitea încă o afecţiune. Lucrează asiduu, individual, la propria recuperare fizică. Astazi, nu există nicio urmă a semiparezei care i-a umbrit o vreme existenţa.

Colaborări plătite

O companie farmaceutică, un radio important și câteva organizaţii se bucură de creativitatea și priceperea lui Alin, în realizarea spoturilor publicitare. Nimic nou aţi zice, doar că Alin avea în acel moment doar 16 ani. El a apreciat că suma câștigată era “foarte tare". O parte din banii câștigaţi i-a dat părinţilor. Totul nu se opreşte aici şi din dorinţa de a-şi depăşi limitele, în prezent tânărul se pregătește pentru înscrierea la facultate. Oscilează între Marketing și Managementul afacerii. Este de apreciat faptul că de trei ani lucrează pentru UNOPA. În timpul liber administrează forumul organizaţiei. Șofează cu pasiune. Traseele preferate sunt către munte, care devin şi locul de meditaţie și conceperea unor scenarii pentru afacerea proprie. Are un stil de viaţă activ, își urmează tratamentul și se simte excelent.

Lupta pentru schimbarea mentalităţii

L-am întrebat pe Alin dacă are o preferinţă în ceea ce privește ilustraţia care va însoţi articolul de faţă pornind de la aspectul că i-am asigurat pe intervievaţii mei de protejarea identităţii. Știam ca imaginea lui este asociată cu promovarea testării HIV. Pe internet, și nu numai, se poate viziona clipul respectiv. Datoria mea era să întreb. Cu maturitarea caracteristică, Alin a spus că-mi pune la dispoziţie o fotografie. Dorește să participe la schimbarea mentalităţilor în România, cu privire la atitudinea manifestată de societate faţă de persoanele care au avut neșansa să fie infectate cu HIV. Consideră că această schimbare înregistrează pași mărunţi dar importanţi. “Se spune ca altruismul este culmea egoismului, dacă prin definiţie suntem niște fiinţe egoiste și ne gândim tot timpul la binele nostru personal, atunci când vine vorba de sănătatea noastră, acest lucru trebuie să se manifeste din plin, axându-ne aici pe sănătatea reproducerii, punctual pe folosirea prezervativului, în acest fel putem concretiza ideea noastra de bine, de sănătate, atât pentru noi, cât și pentru partenerul nostru. Probabil ca ţine de capacitatea fiecaruia de a înţelege lumea asta și doar de resursele lui intelectuale de a materializa incluziunea. Corectarea mentalitaţii colective cu privire la HIV/SIDA a fost un proces îndelungat și anevoios, dar acum, dupa câţiva ani, se pot vedea rezultatele, de aceea, pe această cale, fac un apel la solidaritate și la deschidere spre a primi și utiliza informaţia. Doar împreună putem lupta cu acest flagel", a ţinut să transmită cititorilor Alin Bujan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel