Climatologul Roxana Bojariu a anunţat cât timp va mai dura valul de căldură
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Roxana Bojariu, directorul departamentului climatologie de la ANM, a vorbit despre temperaturile record înregistrate în Europa, dar şi cum va fi vremea în perioada următoare.

„Aproape toată Europa se confruntă cu acest val de căldură. Şi în Spania luna octombrie se pare că va fi a doua cea mai caldă lună după 1965, temperaturi peste 20 de grade şi în Marea Britanie. Şi noi vom avea, când vom încheia bilanţul, mai mult ca sigur o lună în top, nu ştim pe ce loc, dacă 1, 2 sau 3, vom vedea”, a spus, miercuri, 26 octombrie, Roxana Bojariu.

„Va continua această perioadă cu temperaturi mai mari, cel puţin în zona noastră, şi în prima săptămână a lunii noiembrie şi s-ar putea ca întreaga lună noiembrie să fie uşor mai caldă decât în mod normal, cel puţin aşa arată la acest moment informaţiile de la Centrul European, dar evident că va trebui să urmărim actualizările.

Pe de altă parte, să fim conşienţi de estimările cu anticipaţie mai mare, nu sunt atât de precise ca prognozele de pe o zi pe alta, deci să ne aşteptăm şi la fenomene extreme. Va trebui să fim atenţi la toate actualizările meteorologice", a spus,  la Antena 3, climatologul Roxana Bojariu.

Citește și...

ANM: Vreme în general caldă şi ploi puţine 

Ultima săptămână din luna octombrie şi primele zile din noiembrie vor aduce o vreme, în general, caldă în aproape toate regiunile.

În Transilvania, până la finalul lunii octombrie, vremea va fi caldă, cu medii ale maximelor termice de 18 - 20 de grade. O vreme uşor mai caldă decât în mod obişnuit se estimează şi pentru cea de-a doua săptămână, când media valorilor termice diurne va fi cuprinsă între 12 şi 16 grade, cu o posibilă răcire în perioada 2-4 noiembrie. Temperaturile nocturne vor fi în general constante şi se vor situa în medie între 2 şi 5 grade, cu excepţia nopţilor din perioada 25-27 octombrie, când vor fi mai ridicate, spre medii de 6 - 10 grade. Local, ploi slabe se vor semnala în zilele de 25 şi 26 octombrie, dar pe arii restrânse cu o probabilitate mai mare şi pe parcursul celei de-a doua săptămâni.

În Maramureş, vremea va fi caldă până la sfârşitul lunii octombrie, cu medii ale maximelor termice de 16 - 19 grade. O vreme uşor mai caldă decât în mod obişnuit se estimează şi pentru cea de-a doua săptămână, când media valorilor termice diurne va fi cuprinsă între 12 şi 14 grade, cu o posibilă răcire în perioada 2-4 noiembrie. Temperaturile nocturne vor fi, în general, constante şi se vor situa în medie între 4 şi 7 grade, exceptând nopţile de 25 şi 26 octombrie, când vor fi mai ridicate, spre medii de 10 grade. Temporar, va ploua în general moderat cantitativ în 25 şi 26 octombrie, dar pe arii restrânse cu o probabilitate mai mare şi pe parcursul celei de-a doua săptămâni.

În Moldova, o posibilă răcire în intervalul 2-4 noiembrie. Temperaturile nocturne vor fi constante şi se vor situa în medie între 4 şi 6 grade, cu excepţia nopţilor de 25 şi 26 octombrie, când vor fi mai ridicate, spre medii de 9 - 11 grade. Local şi temporar, va ploua în general slab cantitativ în 25 şi 26 octombrie, dar pe arii restrânse şi pe parcursul celei de-a doua săptămâni.

În Dobrogea, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit în mare parte din intervalul de referinţă, cu o medie a temperaturilor maxime ce va fi cuprinsă între 15 şi 18 grade. Totuşi, în perioada 24 - 27 octombrie, în partea continentală a regiunii, va fi deosebit de cald, mediile valorilor diurne urmând a se situa între 20 şi 24 de grade. O posibilă răcire a vremii ar putea să se producă în intervalul 2-4 noiembrie. Temperaturile nocturne vor fi, în general, constante şi se vor situa, în medie, între 7 şi 9 grade, exceptând nopţile din perioada 24-27 octombrie, când vor fi mai ridicate spre medii de 10 - 14 grade. Regimul pluviometric va fi deficitar, iar trecător ploi slabe vor fi posibile doar în data de 26 octombrie şi la începutul lunii noiembrie.

În Muntenia, pe tot parcursul intervalului de referinţă, vremea va fi caldă cu o medie a temperaturilor maxime ce va fi cuprinsă între 16 şi 20 de grade, cu excepţia perioadei 24 - 27 octombrie, când va fi chiar deosebit de caldă, mediile valorilor diurne urmând a se situa între 22 şi 26 de grade. Temperaturile nocturne vor fi constante şi se vor situa în medie între 4 şi 7 grade, mai puţin în nopţile din perioada 25-28 octombrie, când vor fi mai ridicate, spre medii de 8 - 12 grade. Din punct de vedere pluviometric vor fi posibile ploi slabe doar la începutul lunii noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel