Data publicării:

Clienții restaurantelor vor primi la pachet, gratuit, ce nu mănâncă. Ce prevede noua lege pentru reducerea risipei alimentare

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

  România irosește anual peste 2,5 milioane de tone de alimente. Iată ce prevede legea pentru reducerea risipei alimentare.

Toți producătorii și comercianții de alimente din România trebuie să respecte normele metodologice pentru reducerea risipei alimentare, conform stirileprotv.ro. Noile reguli includ reduceri de preț și vânzări accelerate pentru produsele care se apropie de termenul de expirare, precum și donarea acestora către organizații caritabile.

Ce se schimbă din 2026

Restaurantele sunt obligate să ofere clienților la pachet mâncarea plătită dar neconsumată în local. Conform legii pentru reducerea risipei alimentare, producătorii, magazinele și restaurantele care donează alimente unor organizații caritabile printr-un „contract de donație” beneficiază de facilități fiscale. Atât firmele donatoare, cât și organizațiile beneficiare trebuie să raporteze cantitățile de alimente și valoarea acestora.

Românii irosesc anual 2,5 milioane de tone de alimente. Este imperios necesar să reducem această cantitate la jumătate până în 2030. Începând din 2026, operatorii economici vor fi obligați să prezinte planuri anuale pentru reducerea risipei alimentare, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, într-o conferință de presă susținută joi. Mihai Constantin a adăugat că reducerea risipei alimentare cu 50% până în 2030 este un obiectiv prevăzut în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, pe care România și-a asumat-o.

„În ceea ce priveşte combaterea risipei alimentare, un fenomen deja reglementat prin Legea 217/ 2017, Guvernul a decis astăzi, prin hotărâre, să modifice şi să completeze normele metodologice ale acestei legi. (…) Decizia de astăzi instituie pentru operatorii economici obligaţia de a implementa cel puţin două măsuri sau acţiuni de prevenire a risipei alimentare înainte de a dispune neutralizarea deşeurilor alimentare.

Începând din 2026, operatorii economici vor avea obligaţia de a prezenta planuri anuale de diminuare a risipei alimentare şi să raporteze cantităţile şi valoarea alimentelor pe care le-au donat, primit cu titlu gratuit, urmând ca aceste planuri şi rapoarte să fie încărcate pe o platformă naţională pe care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale trebuie să o dezvolte până la 30 iunie anul viitor”, a declarat acesta pentru sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel