Data publicării:

Clătite din dovlecei, gata în 5 minute. Ce să adaugi în aluat ca să fie super moi și delicioase

Autor: Nicoleta Baciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Clătite din dovlecei, gata în 5 minute. Ce să adaugi în aluat ca să fie super moi și delicioase. Sursa - Pexels
Clătite din dovlecei, gata în 5 minute. Ce să adaugi în aluat ca să fie super moi și delicioase. Sursa - Pexels

Dovleceii sunt extrem de buni pentru sănătate, datorită conținutului ridicat de potasiu, vitamina C și betacaroten. Această legumă mai conține calciu, fosfor, fier, magneziu, zinc și vitaminele B1, B2, B9. În plus, are puține calorii și glucide, 100 de grame de dovlecel conținând doar 12 calorii. 

Din dovleceii  se pot face zeci de preparate: de la supe creme, umpluți cu carne, tarte sau chiar deserturi (chec cu dovlecel și ciocolată). Eu fac destul de des aceste clătite, mai ales că sunt foarte ușor și rapid de preparat și nu ai nevoie de foarte multe ingrediente.

Cea mai savuroasă tartă a verii: ai nevoie de câțiva pumni de căpșune pentru acest deliciu culinar 

Ingrediente pentru 8 clătite: 

500 grame de dovlecel,

1 ou,

1 gălbenuș,

80 grame de făină,

50 grame de parmezan ras,

1 legătură de pătrunjel,

sare și piper

ulei de măsline după gust.

 

Ingredientele pentru sos:

 

40 grame iaurt,

120 grame de castraveți,

40 grame de maioneză,

1-2 căței de usturoi.

Nu mai cumpăra hamsii marinate: le poți face chiar acasă și vor avea o aromă deosebită

 

Cum se fac clătitele din dovlecei

 

Dovleceii cruzi se spală, se dau prin răzătoarea cu ochiuri mari și se stor bine, pentru a elimina apa. 

Transferați-i într-un bol, adăugați oul și gălbenușul, făina, parmezanul, pătrunjelul tocat, un praf de sare și piper și amestecați.

Aripioare de pui glazurate, care dispar într-o clipă de pe masă. Trucul care le face rumene și crocante

 

Într-o tigaie se încinge un strop de ulei, se toarnă două linguri de aluat și li se dă o forma rotundă. Gătiți clătitele până se rumenesc, câte 3 minute pe fiecare parte. Procedați astfel până se epuizează tot aluatul. 

În timp ce clătitele se prăjesc, pregătiți sosul de usturoi. Într-un bol se pune iaurtul, maioneza, castravetele dat prin răzătoare, doi căței de usturoi tocați mărunt. Amestecă bine ingredientele.  

Serviți clătitele fierbinți, alături de un sos de usturoi. Poftă bună!

 

Prăjitură fără unt, preparată din 2 dovlecei. O rețetă delicioasă, care este hitul sezonului

 

De multe ori, gătim prin inerție, repetând mereu aceleași feluri de mâncare și folosind  aceleași ingrediente. Așadar, este esențial să încerci să experimentezi cât mai mult și să fii deschis mereu pentru rețete noi. 

Pentru această rețetă vom avea nevoie de:

350 grame de făină,

3 ouă de mărime medie;

200 ml ulei de porumb;

250 grame zahăr;

un plic de praf de copt;

o linguriță de extract de vanilie,

2 dovlecei.

 

Rețeta pas cu pas

 

Mai întâi, spălăm bine cei 2 dovlecei și îndepărtăm capetele. După aceea, îi dăm prin răzătoarea cu găuri mari. Îi stoarcem pentru a elimina tot excesul de apă și îi lăsăm deoparte într-un bol.

În alt castron, puneți ouăle și zahărul și le bateți cu telul electric, până când amestecul devine ușor și pufos. Adăugați, apoi, făina și praful de copt, extractul de vanilie și uleiul de porumb. În acest caz, am putea folosi și uleiul din germeni de grâu, o grăsime vegetală cu proprietăți multiple.

Cum să fierbi fasolea foarte repede? Încearcă acest truc, dezvăluit de bucătarii cu experiență

După ce toate ingredientele s-au omogenizat, se adaugă la final dovlecelul ras. Amestecați din nou și turnați compoziția într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină.

Așadar, aceasta este prăjitura sezonului, care se face în scurt timp și din puține ingrediente. Acum trebuie doar să o  coacem într-un cuptor static preîncălzit, la 180 de grade, pentru aproximativ o oră.

Ananas, copt cu scorțișoară. Servește desertul și vezi ce se întâmplă în câteva ore 

Înainte de a servi această  prăjitură spectaculoasă din dovlecei,  cel mai bine este să o lași câteva minute să se răcească la temperatura camerei. Procedând astfel, în momentul degustării, vom putea distinge mai bine toate aromele. La final, puteți decora suprafața prăjiturii cu puțin zahăr pudră. Poftă bună!

 

Proprietățile dovleceilor

 

În ciuda faptului ca nu sunt în top cu procentele de vitamine și minerale pe care le conțin, toate soiurile de dovlecei sunt benefice sănătății. Compoziția echilibrată și numărul foarte mic de calorii îi fac ideali în dieta celor care au diabet sau suferă de obezitate. Sunt un aliat de baza al tubului digestiv, conținând fibre de foarte buna calitate, care stimulează tranzitul intestinal și previn multe din afecțiunile intestinale, în cazul unui consum moderat, dar frecvent.

Cantitatea mare de potasiu pe care  o conțin contribuie la susținerea funcției cardiace și la menținerea unui nivel normal al tensiunii arteriale și al funcției renale. Conținutul de luteină ajută la sănătatea ochilor.

Combinația de minerale îi recomandă în dieta celor care au probleme hepatice sau tiroidiene, având capacitatea de a îmbunătăți metabolismul celular la nivelul acestor organe. Dovlecelul are efecte antiinflamatorii naturale, ceea ce-l face util celor care suferă de astm și boli articulare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel