Classix Festival Iaşi. Program 16 - 22 februarie 2020
Classix Festival va avea loc la Iași în perioada 16 - 22 februarie 2020, iar această primă ediție a manifestării propune o serie de concerte cameral-sincretice și reunește cultural, diplomatic și economic nu mai puțin de 10 națiuni.
Classix aduce la Iași peste 20 de artiști internaționali în 7 concerte, 3 dialoguri educaționale dedicate industriilor creative și 2 panel-uri de antreprenoriat. Temele concertelor sunt diverse și vor ilustra tradiții naționale, istoria orașului, promovarea diversității culturale, cât și a patrimoniului autohton la nivel internațional.
Programul festivalului:
Duminică, 16 februarie, orele 19:30, are loc concertul Uman și Divin, la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină", susținut de pianistul și directorul artistic al festivalului, Dragoș Andrei Cantea. Acesta va fi primul recital de pian susținut vreodată într-o Catedrală din Iași. Interdisciplinaritatea pe care Classix Festival dorește să o ofere muzicii clasice va fi susținută vizual prin proiecții ilustrate pe cupola Catedralei, transformând astfel experiența obișnuită de concert într-una sincretică.
Luni, 17 februarie, de la orele 19:00, are loc Concertul Romantic, la Palatul Culturii, sala Henri Coandă, susținut de pianistul sud-coreean Victor Lim și violoncelista norvegiană Sandra Lied-Haga. Cei doi vor interpreta compoziții semnate de Fauré, Schumann și Rahmaninov.
Marți, 18 februarie, orele 19:00, are loc concertul Armonii Nordice, la Casa Balș, sala Eduard Caudella, susținut de Soliștii din Trondheim. Aceștia vor interpreta lucrări ale compozitorilor norvegieni Edvard Grieg, Alfred Jansen și Johan Svendsen.
Miercuri, 19 februarie, are loc concertul Clasic sau Fantastic? în foaierul Palatului Culturii din Iași, începând cu orele 19:00. Susținut de cvartetul Selini, unul dintre ansamblurile de rezidență ale Vienei, acest concert marchează debutul lor în România în urma unor succese fulminante la nivel european.
Joi, pe 20 februarie, se aduc în prim plan jazz-ul, musical-ul și Hollywood-ul prin concertul Visul American la Două Piane, susținut de Dragoș Cantea și Valeria Lapșin în Aula Bibliotecii Universitare „Mihai Eminescu" Iași, începând cu orele 19:00. Cei doi pianiști vor puncta pluriculturalitatea americană în opus-uri la două piane semnate de Leonard Bernstein și George Gershwin.
Vineri, 21 februarie, începând cu orele 19:00, are loc Concertul Evreiesc în Aula Bibliotecii Universitare „Mihai Eminescu". Programul concertului include premiera românească a unor compoziții semnate de israelienii Amit Weiner, (în interpretarea pianistului Daniel Dascălu) și de Noubar Aslanyan, (în interpretarea clarinetistului Daniel Paicu). Programul concertului include de asemenea, compoziții pe teme evreiești din creațiile lui Șostakovici și Prokofiev cu ansambluri mixte formate din muzicieni români și polonezi.
Sâmbătă, 22 februarie, începând cu orele 19:00 are loc concertul de gală al festivalului, Clasicul Transfigurat la Teatrul Național „Vasile Alecsandri" Iași. Pe scenă vor fi prezenți Cvartetul Selini (Austria) și Soliștii din Trondheim (Norvegia) pentru a interpreta „Noaptea Transfigurată" a lui Arnold Schönberg și „Octetul de coarde" de Felix Mendelssohn, două capodopere care definesc și au revoluționat sfera muzicii de cameră.
Artiștii care vor concerta pe scenele ieșene sunt beneficiari ale unor prestigioase distincții, fiind soliști alături de orchestre europene de top, fiind și invitați în cadrul unor festivaluri camerale internaționale. Astfel, programul festivalului este onorat de prezența și prestația artiștilor: Sandra Lied-Haga (violoncel), Victor Lim (pian), Dragoș Cantea (pian), Daniel Dascălu (pian), Valeria Lapșin (pian), Soliștii din Trondheim, Ana Larisa Iordache (violă), Patrycja Błaszak (vioară), Marek Bienkunski (violoncel), Tudor Bolnavu (vioară) și Cvartetul Selini, alcătuit din: Nadezda Kalmykova (vioară), Liubov Kalmykova (vioară), Loredana Apetrei (violă), Loukia Loulaki (violoncel).
Dialoguri cu invitaţi de renume
În cadrul prestigioasei ceremonii de premiere Grammy Awards, aflată a 62-a ediție, desfășurată pe 26 ianuarie 2020, premiul pentru cel mai bun album imersiv a fost acordat producătorului norvegian Morten Lindberg pentru albumul „Lux". Materialul a fost realizat alături de Soliștii din Trondheim, iar aceștia vor concerta în cadrul Classix Festival la Iași pe 18 și 22 februarie.
În cadrul festivalului se vor organiza și o serie de dialoguri cu invitați de mare renume din Scandinavia pe teme precum: lanțurile valorice dintre cultură, autorități și afaceri, viitorul muzicii clasice și producția de concerte. Aceste dialoguri vor fi moderate de Ovidiu Mihăiuc și îi vor avea alături pe rectorul Academiei Norvegiene, Peter Tornquist, și Directorul Artistic al Programului Cultural Telenor, Andreas Sonning.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News