Clase de excelenţă în colegiile publice, pe modelul celor din liceele private. Asta îşi doreşte Cîmpeanu
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, vrea clase speciale în colegii, care să servească drept pepiniere de excelenţă.

„Insist să fie inclusiv clase de excelență, să poată fi constituite pe modelul unor licee private, care strâng vârfurile din tot sistemul de educație din gimnaziu, le oferă condiții, iar performanța se face în acele licee private”, a declarat Sorin Cîmpeanu în cadrul unei conferințe organizate de Institutul Aspen. Ministrul Cîmpeanu a spus că acest concurs ar putea fi organizat înainte de Evaluarea Națională, astfel încât elevii care n-au intrat la colegiile naționale să aibă posibilitatea unei repartizări „prin evaluarea națională”: „Un concurs de admitere propriu ar putea fi făcut pentru o parte din locuri, și oricum ar trebui să fie încheiat înainte de evaluarea națională, pentru că acei elevi care nu reușesc să intre la colegiile naționale să aibă șansa unei repartizării prin evaluarea națională”

Amintim că ministrul a anunțat că proiectul Legii Educației va fi publicat în câteva zile: „Sunt lucruri care, repet, conceptual sunt puse la punct și am mizat pe încrederea dumneavoastră în momentul în care voi face publice proiectele de lege așa cum le-am gândit și asta se va întâmpla într-o perioadă de peste câteva zile, cu siguranță, veți vedea traducerea juridică a concluziilor proiectului România educată. Dar finanțarea va rămâne un factor esențial”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Iată declarația ministrului Cîmpeanu despre clasele de excelență:

Sorin Cîmpeanu: „Tot ceea ce-a spus este luat în considerare la nivelul proiectului legii: de la autonomie în a selecta elevii în așa fel încât să nu afecteze echitatea, pentru că un concurs de admitere propriu ar putea fi făcut pentru o parte din locuri, și oricum ar trebui să fie încheiat înainte de evaluarea națională, pentru că acei elevi care nu reușesc să intre la colegiile naționale să aibă șansa unei repartizării prin evaluarea națională. Selecția profesorilor este esențială, știți, îmi place să cred că știți că sunt de acord cu dumneavoastră și am dat și exemple care sunt dincolo de limitele care pot fi făcute publice, dar care fac parte din realitate, din păcate, și cred că le știm cu toții.

Autonomia va fi puternic susținută, insist să fie inclusiv clase de excelență, să poată fi constituite pe modelul unor licee private, care strâng vârfurile din tot sistemul de educație din gimnaziu, le oferă condiții, iar performanța se face în acele licee private. Nu este fair ca un colegiu de nivelul acesta să nu aibă aceeași șansă: să aibă cadrul legal pentru a-și putea constitui clase de excelență, să existe și posibilitatea de înmatriculare a unor elevi în loturi olimpice, pe diverse discipline, în aceste colegii, care să fie pepiniere ale excelenței. Acest lucru – vă asigur și veți vedea zilele următoare că există (…).”

“Cei care optează să susțină un examen de admitere la un anumit liceu pot fi declarați admiși la acel liceu, restul vor fi repartizați computerizat. Poate vom apela la soluția ca un liceu să nu ocupe toate locurile prin concurs propriu și va lăsa un 25% pentru ocupare prin repartizare computerizată”, a spunea Cîmpeanu în luna iulie a anului trecut.

Amintim că Sorin Cîmpeanu a anunțat anul trecut că examenul de admitere în liceu organizat înainte de Evaluarea Națională s-ar putea întâmpla “din toamna anului în care va trece o nouă Lege a Educației”. Mai multe detalii aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel