Clasament: Care este cea mai ieftină sursă de încălzire
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Odată cu creșterea prețurilor la energie la cote record, nu a existat niciodată un moment mai bun decât acum pentru a reduce costurile de încălzire alegând cea mai ieftină sursă.

Centrală prin condensatie, pompă de caldură, sistem solar termic și multe altele... Dar cum funcționează aceste sisteme și care este cel mai ieftin sistem încălzire fără a cheltui o avere? În acest articol vom descoperi principalele sisteme de încălzire care pot fi folosite acasă.

1. CENTRALE PE GAZ ȘI PANOURI SOLARE TERMICE

Cu prețurile la gaz și energie electrică atingând mereu noi cote maxime, viitorul este regenerabil.

Panourile solare termice nu au un cost ridicat în sine, dar, ca majoritatea sistemelor de încălzire, necesită și un rezervor de apă caldă și, spre deosebire de majoritatea sistemelor de încălzire, au nevoie și de o centrală pe gaz, scrie Energia Leggera.

Acest lucru se datorează faptului că, la fel ca panourile solare, panourile termice nu absorb suficientă lumină solară în lunile mai reci pentru a satisface toate nevoile dumneavoastră de încălzire a apei.

Cu toate acestea, pe parcursul anului, acestea vor asigura aproximativ 50% din încălzire gratuit, iar dacă aveți deja o centrală pe gaz, aceasta este o modalitate grozav de ieftină de a vă încălzi casa.

 2. CENTRALĂ PE GAZ

Nu este la fel de accesibil fără panouri solare, dar o centrală pe gaz este încă cea mai ieftină modalitate de a vă încălzi casa, deși este posibil să se schimbe în curând, cu costul gazului crescând din ce în ce mai mult.

Dacă această tendință va continua, centralele pe gaz vor pierde în curând acest loc în clasament. Din acest motiv, merită să ne uităm în schimb la concurenții emergenti din surse regenerabile pe care i-am analizat mai jos. Tot în virtutea interzicerii centralelor pe gaz programată pentru 2035.

3. CENTRALĂ PE ULEI

Pentru o centrală pe ulei și un cazan cu apă caldă este de obicei necesară o investiție de dimensiuni medii. Este posibil să aveți o centrală combinată diesel, dar este mai puțin obișnuit și mai puțin performant să serviți o casă tipică cu trei dormitoare.

Cu toate acestea, în ciuda prețului relativ accesibil în acest moment, nu vă recomandăm să cumpărați o centrală pe ulei. Pentru că petrolul a devenit mult mai scump în ultimele 12 luni și este extrem de probabil că prețul va continua să crească rapid.

Prin urmare, este probabil ca în următorii doi ani centrala pe ulei să devină cel mai scump mod de a încălzi casa.

4. CENTRALĂ ELECTRICĂ COMBINATĂ

Pe măsură ce familiile se îndepărtează de centralele pe gaz și ulei, atât din cauza intervențiilor guvernamentale, cât și pentru a evita facturile scumpe, centralele electrice combinate vor deveni din ce în ce mai populare.

Aacestea sunt capabile să furnizeze apă caldă și căldură instantaneu, astfel încât să nu observi nicio diferență în utilizarea zilnică.

În plus, alegând energie electrică puteți economisi tone de CO2 .

5. POMPĂ DE CĂLDURĂ SURSĂ DE AER

Pompele de căldură sunt de trei ori mai eficiente decât orice alt tip de boiler, ceea ce înseamnă că necesită doar o treime din combustibilul folosit de alte sisteme.

Cu toate acestea, costul inițial ridicat și faptul că electricitatea este încă foarte scumpă fac acest sistem mai puțin atractiv decât altele pentru moment.

În condițiile în care prețul energiei electrice va scădea cu siguranță în următorii doi ani, costurile pompelor de căldură cu aer vor fi în curând mult mai profitabile decât cele ale facturii la gaz.

6. CENTRALE PE BIOMASĂ

Cu siguranță energia din biomasă este o alternativă care trebuie analizată. Centralele pe biomasă sunt prea scumpe, cu excepția cazului în care sunteți dispus să găsiți și să tăiați între două și trei tone de lemne pentru dvs. în fiecare an.

Mai mult decât atât, o centrală pe biomasă ar costa mai mult decât panourile solare termice.

În plus, mașinile cu biomasă nu sunt prietenoase cu mediul, deoarece emit în medie 0,7 tone de gaze cu efect de seră pe an, reducând în același timp numărul de copaci care captează CO2 în lume.

7. PANOURI DE ÎNCĂLZIRE CU INFRAROȘU

Aplicate pe tavan sau pe pereți, aceste panouri mari, alimentate electric, folosesc radiații inofensive pentru a încălzi eficient obiectele, mai degrabă decât aerul din jur.

Costurile de funcționare ale panourilor cu infraroșu sunt cele mai mici din această listă, sau ar fi dacă nu ați cumpăra și o centrală pentru apă caldă, deoarece panourile cu infraroșu nu încălzesc apa.

În prezent această soluție nu este larg răspândită, dar va începe probabil să se impună odată cu abandonarea gazelor. Cu toate acestea, pentru ca acesta să se răspândească cu adevărat, costul panourilor cu infraroșu și al electricității trebuie să scadă.

8. POMPĂ DE CĂLDURĂ LA SOL

Costul inițial al unei pompe de căldură o face în prezent inaccesibilă pentru majoritatea gospodăriilor. Nu numai atat, pentru instalarea ei este necesar să ai foarte mult spațiu, în caz contrar, va trebui sa suporți o cheltuială uriașă în plus pentru un sistem care include puțuri.

CARE ESTE CEA MAI IEFTINĂ METODĂ DE ÎNCĂLZIRE?

Potrivit sursei citate, o centrală pe gaz cu sistem solar termic este în prezent cea mai ieftină alegere, dar nu va mai fi în câțiva ani, întrucât prețul gazului crește mai repede decât cel al energiei electrice.

Și odată cu interdicția de instalare a centralelor pe gaz programată pentru 2035, merită să treceți la un sistem de încălzire electric de îndată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel