Clădire istorică din Bucureşti, demolată ilegal
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 06 apr 2022, 16:30
WhatsApp
Fotografie creată de Czapp Árpád, de la Pexels
Fotografie creată de Czapp Árpád, de la Pexels
Clădirea cinematografului Volga a dispărut încet, dar sigur, chiar sub ochii bucureştenilor grăbiți care treceau prin intersecția Căii Dorobanți cu bulevardul Ștefan cel Mare și cu Iancu de Hunedoara.

Ascunsă sub mesh-uri de pe care ”țipau” diverse reclame, clădirea pierea tăcută și neobservată de nimeni.

Primăria spune că demolarea a fost ilegală

Primăria Capitalei a trimis redacției DCBusiness un răspuns la întrebarea dacă această clădire a fost demolată legal sau nu. În documentul oficial se spune că demolarea a fost făcută ilegal:

”Conform datelor furnizate de DGPLCMB, răspundem solicitării dvs. înregistrată la Direcția de Presă cu nr. 34092/05.04.2022, informându-vă următoarele:

Imobilul din Calea Dorobanților nr. 99, sector 1 este situat în perimetrul Parcelarii Dorobanți înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice din anul 2015, la poziția 207.

Cu ocazia verificărilor efectuate la această adresă, reprezentanții Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București au constatat că lucrările de desființare/construire la imobilul respectiv NU respectau prevederile celor două autorizații emise de Primăria Municipiului București.

În această situație, conform art. 27 alin. 1 din Legea nr. 50/1991 – republicată, cu modificările și completările ulterioare, polițiștii locali din cadrul DGPLCMB au sesizat organele de cercetare penală.

În ceea ce privește respectarea prevederilor contractuale cu ocazia efectuării lucrărilor de desființare, nu intra în atibuțiile DGPLCMB, respectarea termenilor contractuali dintre două entități de drept privat fiind reglementată de Codul Civil.”

Sesizări au mai fost făcute de- a lungul timpului iar anul trecut a fost deschis dosarul penal și făcută sesizare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, însă demolarea construcției continuat nestingherită.

Clădirea a fost construită în perioada interbelică, în expertiza tehnică a clădirii scriind că: ”Construcția a fost edificată între cele două războaie mondiale din secolul trecut. La acea dată nu se făceau verificări prin calcul la solicitări seismice la proiectarea clădirilor. Prima reglementare datează din decembrie 1941, după producerea cutremurului vrâncean sever din 10 noiembrie 1940".

CITEŞTE MAI MULTE PE DC BUSINESS

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?