CJUE, sesizată de Eugen Tomac pe tema Schengen. Chirieac: Acțiune bună! În cel mai rău caz, rămânem ca acum
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Europarlamentarul Eugen Tomac a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene pe tema aderării României la Spațiul Schengen. Bogdan Chirieac, analist politic, a vorbit despre șansele acestui demers în justiție inițiat de liderul PMP.

Eugen Tomac, europarlamentar şi preşedinte al Partidului Mișcarea Populară, a anunțat ieri, 6 februarie 2023, că a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la votul negativ dat de Austria pe 8 decembrie 2022 pentru aderarea țării noastre la Spațiul Schengen.

„În concret, am cerut Curții să constate nelegalitatea deciziei implicite în urma votului de pe 8 decembrie, prin care Consiliul decide împotriva aplicării integrale a dispozițiilor acquis-ului Schengen în România. Această decizie nu a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE, cum a fost cazul deciziei de primire a Croației, însă reprezintă în continuare un act atacabil potrivit art. 253 TFUE (...)“, a spus, printre altele, europarlamentarul Eugen Tomac.

CITEȘTE ȘI     -    În Austria se cere un referendum privind sancțiunile împotriva Rusiei și trimiterea de arme către Ucraina

Chirieac: În cel mai rău caz, rămânem ca acum!

Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la postul de televiziune Antena 3 CNN, la emisiunea moderată de Berta Popescu, unde a comentat acțiunea europarlamentarului PMP și a explicat care sunt șansele ca România să aibă câștig de cauză în urma acestui demers:

„Acțiunea este bună, deoarece nu putem pierde decât lanțurile. Pe cale diplomatică nu sunt șanse ca să fim admiși în Schengen, iar atunci încercăm pe această cale“, a spus analistul politic, după care a adăugat că „Eu am încredere în Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dar nu am încredere în justiția din România.“

„S-a făcut o mare nedreptate țării noastre care, conform tratatului de aderare, la 5 ani după admiterea în UE trebuia să intre în Spațiul Schengen, dacă rapoartele tehnice sunt favorabile. În cazul nostru au fost favorabile, dar Austria a votat împotrivă din motive politice.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene poate rezolva acest lucru printr-o sentință care obligă Comisia Europeană să introducă România în Spațiul Schengen. În cel mai rău caz, rămânem ca acum. Oricum, cred că vom avea sentința înainte să se decidă Consiliul JAi că ne vor primi în Schengen. Va mulți ani“, a mai spus Bogdan Chirieac.

VEZI ȘI     -    EXCLUSIV  Eugen Tomac: De tot ce ne-a acuzat Nehammer pe noi... i se reproșează lui că nu a făcut! Dacă nu verificam eu, nu știa nimeni / video

Europarlamentarul Eugen Tomac a fost invitat la DC News, acolo unde a vorbit despre un raport al Consiliului Uniunii Europene în care Austria este criticată exact pentru aceleași lucruri de care cancelarul Karl Nehammer a acuzat România:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel