CJUE, măsură împotriva fake-news. Ce trebuie să facă Google
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la PhotoMIX Company, Pexels
Fotografie de la PhotoMIX Company, Pexels
Curtea Europeană de Justiţie ia măsuri împotriva fenomenului fake-news. 

Google, divizie a companiei Alphabet, trebuie să elimine datele din rezultatele căutării online dacă utilizatorii pot dovedi că acestea sunt inexacte, a decis joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), transmite Reuters.

Susţinătorii libertăţii de exprimare şi cei ai drepturilor la confidenţialitate s-au confruntat în ultimii ani cu privire la "dreptul de a fi uitat" în mediul online, în baza căruia utilizatorii şi-ar putea elimina urmele digitale de pe Internet.

Cazul aflat pe rolul CJUE a vizat doi directori ai unui grup de companii de investiţii care au solicitat Google să elimine rezultatele căutării care asociau prin link-uri numele lor cu anumite articole care criticau modelul investiţional al grupului.

Totodată, ei au solicitat ca Google să elimine fotografiile lor thumbnail (imagini în miniatură) din rezultatele căutărilor.

Compania a respins aceste solicitări, argumentând că nu cunoştea dacă informaţiile din articole erau exacte sau nu.

Ulterior, o instanţă germană a solicitat consiliere de la CJUE.

"Operatorul unui motor de căutare trebuie să de-referenţieze informaţiile găsite în conţinutul referenţiat atunci când persoana care solicită de-referenţierea dovedeşte că aceste informaţii sunt în mod vădit inexacte", a dispus CJUE.

Cazul este C-460/20 Google (Déréférencement d'un contenu prétendument inexact), scrie Agerpres. 

Ce au căutat românii pe Google în 2022. Războiul din Ucraina, numărul 1 în top. Vezi care sunt cele mai căutate filme, rețete sau destinații de vacanță

Google a făcut public topul căutărilor românilor din 2022. Astfel, războiul din Ucraina a fost subiectul numărul 1 în căutările românilor pe Google, iar Ucraina, Rusia şi liderii celor două ţări s-au aflat printre cei mai căutaţi termeni, în timp ce recensământul a reprezentat cel mai popular eveniment pe lista de interes a utilizatorilor din România, reiese din statistica publicată, miercuri, transmite Agerpres.

Evenimentele globale căutate de români


În acelaşi timp, pe lista din 2022 a căutărilor pe Google se găsesc evenimente globale, precum decesul reginei Elisabeta a Marii Britanii, concursul Eurovision - ediţia de anul acesta fiind una marcată de controverse, lansări de tehnologie şi un subiect tot mai presant pe agenda publică globală, care se impune şi pe cea locală - schimbările climatice.

De asemenea, succesele înotătorului român David Popovici l-au adus printre cei mai căutaţi oameni pe Google, în România, alături de actorul Will Smith (propulsat de incidentul cu Chris Rock de la premiile Oscar din acest an) sau de cântăreţul Florin Salam, despre care s-a scris (eronat) anul acesta că a murit.

Filmul românesc "Teambuilding", în topul căutărilor pe Google



Potrivit sursei citate, filmul românesc "Teambuilding" nu este doar primul în topul filmelor cu cele mai mari încasări în România în 2022, ci şi în cel al căutărilor.

În top 3 al celor mai populare filme în căutările Google se găseşte încă un film românesc, "Capra cu trei iezi", fiind pentru prima oară când două filme româneşti se clasează în acest clasament.

"Ce este roxadustat ?", s-au întrebat românii pe Google, după aflarea ştirii despre acuzaţia de dopaj a Simonei Halep, dar şi ce sunt NATO, Schengen sau ROBOR. Totodată, NFT sau Metavers s-au mai aflat pe lista de întrebări.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel