Data actualizării:
Data publicării:

CJUE i-a dat dreptate unui cetățean britanic, contra României, după ce țara noastră a refuzat să-i recunoască automat numele și schimbarea de gen

Autor: Irina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
România ar trebui să recunoască și să actualizeze automat datele persoanelor care-și schimbă identitatea de gen într-un alt stat membru UE, a decis CJUE. 

Refuzul autorităților române de a recunoaște identitatea de gen a unui bărbat transgender britanic-român a încălcat drepturile sale și a încălcat legislația europeană, a decis vineri instanța supremă a Uniunii Europene.

Cazul, care a ridicat întrebări cu privire la libera circulație și drepturile cetățeniei în temeiul legislației UE, a fost ridicat în 2021 la o instanță din România și sesizat anul trecut Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Arian Mirzarafie-Ahi s-a mutat în Marea Britanie în 2008 și a obținut cetățenia britanică în 2016, moment în care și-a început tranziția. Autoritățile britanice i-au dat un certificat de recunoaștere a sexului în timp ce țara făcea încă parte din Uniunea Europeană.

În 2021, autoritățile române au refuzat să-i recunoască numele și schimbarea de gen, cerându-i să urmeze procedura națională lungă și argumentând că Regatul Unit nu mai este membru al UE, arată Reuters. 

Într-o hotărâre preliminară de vineri, instanța europeană a decis că autoritățile trebuie să recunoască și să actualizeze actele naționale ale persoanelor care și-au schimbat legal identitatea de gen într-un alt stat membru al UE, fără proceduri suplimentare.

„În această privință, este irelevant faptul că cererea de recunoaștere și înscriere a schimbării prenumelui și a identității de gen a fost formulată (…) la o dată la care retragerea celuilalt stat membru din Uniunea Europeană a avut deja efecte”, arată hotărârea instanței.

Organizația română pentru drepturile LGBTQ ACCEPT, care a contribuit la argumentarea cazului, a declarat că decizia creează un precedent pentru persoanele transgender a căror recunoaștere a genului nu este recunoscută în altă parte în UE, dăunându-le capacității de a călători liber, de a locui, de a lucra, de a studia sau de a vota în UE.

Ce scrie Reuters, în concluzie, despre România: ”România social conservatoare a dezincriminat homosexualitatea în 2001, cu zeci de ani mai târziu decât în ​​alte părți ale UE, dar încă interzice căsătoria și parteneriatele civile pentru cuplurile de același sex”. 

O interdicție generală a studiilor privind identitatea de gen a fost anulată de Curtea Constituțională a României în 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel