CJUE, decizie. Companiile aeriene nu vor mai plăti despăgubiri dacă avionul aterizează pe alt aeroport din regiune
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Pasagerii ai căror zboruri au fost deviate şi au aterizat pe alt aeroport din aceeaşi regiune nu vor mai fi despăgubiţi de companiile aeriene, a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. 

„Prin hotărârea pronunţată astăzi, Curtea de Justiţie statuează că devierea unui zbor către un aeroport care deserveşte acelaşi oraş, aceeaşi aglomeraţie urbană sau aceeaşi regiune nu conferă pasagerului un drept la o compensaţie în temeiul anulării zborului” potrivit unui comunicat citat de Adevărul.

„Ceea ce este important este ca el să se afle în imediata apropiere a acestui teritoriu”, precizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Despăgubire dacă avionul aterizează cu mai mult de trei ore întârziere

În schimb, pasagerul dispune, în principiu, de un drept la o compensaţie forfetară atunci când ajunge la destinaţia sa finală, şi anume aeroportul de destinaţie prevăzut iniţial sau o altă destinaţie apropiată convenită cu pasagerul, cu trei ore sau mai mult după ora de sosire prevăzută iniţial.

„Pentru a determina amploarea întârzierii suferite la sosire, trebuie să se ia drept referinţă ora la care pasagerul ajunge, în urma transferului său, la aeroportul prevăzut iniţial sau, dacă este cazul, la o altă destinaţie apropiată convenită cu compania aeriană”, precizează sursa citată.

Companiile aeriene vor suporta totuşi costul transferului spre aeroportul de destinaţie prevăzut iniţial sau spre o altă destinaţie.

„Revine companiei aeriene sarcina de a oferi din proprie iniţiativă suportarea costului transferului spre aeroportul de destinaţie prevăzut iniţial sau, dacă este cazul, spre o altă destinaţie apropiată convenită cu pasagerul. În cazul în care compania aeriană nu îşi respectă obligaţia de suportare a acestui cost, pasagerul are dreptul la rambursarea sumelor pe care le-a plătit şi care, având în vedere împrejurările proprii fiecărei speţe, se dovedesc necesare, adecvate şi rezonabile pentru a remedia deficienţa companiei aeriene”, precizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel