CJ Maramureş, pe cale de a pierde finaţarea pentru proiectul „gestionarea deşeurilor”
Sistemului de management al deşeurilor din Maramureş este din nou în impas, asta după ce autorităţile judeţene au avansat spre aprobare un nou proiect care depăşeste cu 30% valoarea stabilită iniţial, informează eMaramures.ro.
Autor: Adrian Stroescu
Conducerea Consiliului Judeţean susţine că suprafinanţarea a rezultat din modificarea proiectului iniţial şi din utilarea depozitului central şi a celor trei staţii de transfer cu instalaţii automatizate de ultimă generaţie. Deşi a fost avertizată de miniştrii Afacerilor Europene şi Mediului că întârzierea implementării proiectului poate fi sancţionata cu retragerea finanţării, conducerea Consiliului Judeţean e optimista că li se va aproba noul proiect, care presupune o finanţare de 71 de milioane de euro, faţă de doar 55 de milioane de euro, cât era prevăzut iniţial.
„Din observaţiile pe care le-au avut (n.r. – reprezentanţii ministerelor Afacerilor Europene şi Mediului) la Maramureş a fost una, care probabil era mai vizibilă, aceea a sumei finale care a ieşit din proiect, o sumă care a fost mult mai mare. Adică, din proiect a reieşit, cu toate cheltuielile eligibile şi neeligibile, 71 de milioane de euro”, a recunoscut Emil Marinescu, vicepreşedintele CJ Maramureş.
În Maramureş, proiectul iniţial al creării sistemului de management al deseurilor a fost întocmit sub coordonarea Ministerului Mediului şi presupunea construirea a două depozite ecologice de deşeuri, în Recea şi Rozavlea, a unei staţii de transfer, în Sighetu Marmaţiei, şi a unui punct de transfer, în Târgu Lăpuş, fiind estimat la maximum 55 de milioane de euro. Oficialii Maramureşeni au explicat cum a crescut cu 16 milioane de euro valoarea proiectului actual, care presupune un singur depozit ecologic, în satul Sârbi, şi trei staţii de transfer, în Sighetu Marmaţiei, Târgu Lăpuş şi Moisei.
„Am dorit să aducem instalaţii performante, care să facă automatizat selectarea şi procesarea deşeurilor, deci să nu venim cu tehnologie de acum 30-40 de ani, folosită în Uniunea Europeană. Aşa şi-a dorit şi Sighet şi Moisei şi Fărcaşa. În această direcţie am discutat şi cu firma de consultanţă şi cu firma de proiectare”, a precizat Marinescu.
Finantarea proiectului va fi repusă în discuţie la Ministerul Mediului doar după ce Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj îşi va finaliza propria analiză, însă prima întâlnire în acest sens, care ar fi trebuit sa aiba loc în 1 noiembrie, în Baia Mare, a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Însa întârzierea demarării proiectului, care poate duce la retragerea finanţării, după cum a avertizat ministrul Afacerilor Externe, Ludovic Orban, nu este singura problemă a sistemului de management integrat al deşeurilor din Maramureş.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News