Ciuvică: „Iohannis, omul care schimbă clima”. Așteptăm ploaia cu dolari / video
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Până acum câteva zile, temperatura din România era de primăvară.

După ce a fost Klaus Iohannis la summit-ul despre climă din Egipt și a zis: „Țara mea, România, s-a confruntat anul acesta cu o secetă severă”, avem, în sfârșit, toamnă. Cu frig, ploaie, tot tacâmul.

În acest context, Mugur Ciuvică a făcut o glumă și a spus că „Iohannis poate să schimbe vremea și, mai mult decât atât, la o adică, chiar și clima”. Bogdan Chirieac a spus că atunci ar fi o idee bună să-l trimitem pe Iohannis și la Federal Reserve și poate așa, în România, va ploua cu dolari.

„Iohannis a făcut un lucru important. Știți că săptămâna trecută, a fost la Summit-ul despre climă din Egipt, la COP27, la Sharm El-Sheikh. De ce s-a dus el acolo?”, a zis Mugur Ciuvică.

„Să schimbe clima!”, a răspuns Bogdan Chirieac.

„Exact, ați văzut că după aceea, s-a schimbat vremea în toată România? N-a schimbat chiar clima, dar a schimbat vremea. V-a adus frigul și vă aduce și ploaie peste câteva zile. Dacă vrea, schimbă și clima, nu doar vremea. Dacă nu se ducea în Egipt, aveați și acum, în noiembrie, 20 de grade. Acum v-a răcorit și vă dă și ploaie. Vedeți? A funcționat”, a continuat Mugur Ciuvică. 

„Să-l trimitem și la Federal Reserve? Că poate începe să plouă cu dolari?”, a zis Bogdan Chirieac.

„Acum nu știu dacă poate să le facă pe toate, dar trimiteți-l să vedem”, a conchis Mugur Ciuvică la „Miercurea Neagră”, emisiunea săptămânală de pe DC News și DC News TV.

Discursul lui Klaus Iohannis, de la Sharm El-Sheikh, din cadrul COP27:

„Vremurile pe care le trăim sunt cele mai dificile în decursul unei generații. Ne confruntăm cu un război pe continentul european care are efecte globale, insecuritate energetică, penurie alimentară și instabilitate economică. Acestea, însă, nu ar trebui să ne distragă atenția de la schimbările climatice. Dimpotrivă, limitarea schimbărilor climatice este esențială pentru abordarea multora dintre aceste provocări și pentru protejarea bunăstării generațiilor prezente și cele viitoare.

Schimbările climatice nu sunt un concept abstract, ci o realitate cotidiană, cu consecințe asupra sănătății umane, a naturii și a economiei. Țara mea, România, s-a confruntat anul acesta cu o secetă severă, cu implicații negative asupra alimentării cu apă, a producției hranei și a generării de electricitate. Așadar, eforturile de adaptare sunt cruciale pentru creșterea rezilienței atât a societăților, cât și a ecosistemelor care se confruntă cu riscuri climatice.

Doamnelor și domnilor,


România sprijină pe deplin rolul de lider asumat de Uniunea Europeană în ceea ce privește limitarea schimbărilor climatice și angajamentul nostru comun de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră. Trebuie să asigurăm o tranziție climatică ordonată, cu multiple beneficii: investiții în cercetare-dezvoltare-inovare, dezvoltarea economiei verzi și crearea de locuri de muncă.

În plus, accesul la energie la prețuri accesibile poate fi asigurat prin investiții în capacități de producție a energiei cu emisii reduse de carbon, în rețele energetice reziliente și prin asigurarea unui cadru de reglementare adecvat pentru energiile regenerabile.

Costul lipsei de acțiune în domeniul climei depășește cu mult costul acțiunii. Schimbările climatice generează pierderi și daune economice și non-economice în întreaga lume.

Dragi colegi,


Cei mai puternici aliați pe care îi avem în lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cetățenii noștri. Trebuie să îi pregătim și să le dăm putere pentru a face față acestei lupte.

Tinerii din România sunt foarte motivați să acționeze în ceea ce privește limitarea schimbărilor climatice, iar această dedicare ar trebui să reprezinte pentru noi toți o sursă de inspirație.

Cred cu tărie în puterea educației de a genera un comportament prietenos cu clima. Sistemele de educație și de cercetare trebuie să fie mai bine aliniate la obiectivele climatice și să îi înzestreze pe cetățenii noștri, în special pe tineri, cu competențele necesare într-o economie și o societate cu emisii reduse de dioxid de carbon”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel