Data publicării:

Premierul Ciucă dă asigurări: Românii vor avea gaze, chiar dacă se oprește importul din Rusia

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Nicolae Ionel Ciucă
Sursa foto: Facebook Nicolae Ionel Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România nu va fi afectată, chiar dacă se oprește importul de gaze din Rusia, în contextul războiului pornit în Ucraina.

"Am vorbit despre aprovizionarea cu gaze, am fost asigurat că și dacă se oprește importul din Rusia, suntem în măsură să continuăm să furnizăm gaze, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, aflat la punctul de trecere a frontierei Siret.

Premierul a vizitat vineri seara punctul de trecere a frontierei Siret. Acesta a verificat, împreună cu miniștrii Afacerilor Interne, Lucian Bode, Sănătății, Alexandru Rafila, Apărării, Vasile Dîncu, șeful DSU, Raed Arafat, și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, stadiul pregătirilor pentru gestionarea măsurilor luate de autorități la frontiera cu Ucraina.

Stadionul "9 Mai” Siret este un loc unde poate fi amenajată, la nevoie, una dintre taberele de refugiați, în apropierea PTF Siret, au stabilit demnitarii. Sute de ucraineni au tranzitat vineri, Vama Siret, din judeţul Suceava. Este vorba ucrainieni care vor să evite conflictul armat declanşat de Rusia.

Preţul gazului a explodat pe bursa de la Viena

Atacul Rusiei asupra Ucrainei s-a transpus imediat în preţul gazului și a barilului de petrol. Tranzaţiile pentru azi la Gaze naturale fiind încheiate la un preţ istoric de 1.506 dolari pe mia de metri cubi, cu 47% mai mult decât cotaţiile de pe 23 februarie, ziua de dinaintea începerii războiului. Spre exemplu, datele din cel mai recent raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că în decembrie gazul rusesc a intrat în România la un preţ de 445 de dolari pe mia de metri cubi.

Anul trecut, România şi-a crescut dependenţa faţă de importurile de gaze din Rusia pe fondul reducerii producţiei interne. Conflictul dintre Rusia şi Ucraina prinde România cu investiţiile pentru extragerea rezervelor de gaz din Marea Neagră neîncepute, în contextul în care în zona de mare adâncime potenţialul ar fi de circa 200 de miliarde de metri cubi, precizează Mediafax.

Vezi și: România, văzută ca noul grânar al Europei, după ce războiul a blocat exporturile de cereale ale Ucrainei

Război Rusia-Ucraina. Stoltenberg: Kremlinul încearcă să facă în aşa fel încât NATO și UE să acorde mai puţin sprijin Ucrainei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel