Ciucă: Proiectul privind ocrotirea persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psiho-sociale trebuie aprobat cât mai curând
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Ciucă: Proiectul privind ocrotirea persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psiho-sociale trebuie aprobat cât mai curând
Ciucă: Proiectul privind ocrotirea persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psiho-sociale trebuie aprobat cât mai curând
Premierul Nicolae Ciucă a solicitat, vineri, definitivarea proiectului de lege privind măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psiho-sociale, aflat în discuţie la Ministerul Justiţiei, pentru a fi cât mai repede aprobat de Guvern.

Premierul a spus că este o aşteptare la nivelul societăţii pentru legiferarea în domeniul incluziunii şi echităţii persoanelor cu dizabilităţi. 

Ciucă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că unul dintre subiectele care va fi discutat este în contextul Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi.

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi

'Astăzi este Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, o zi consacrată încă din anul 1992 de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru atragerea atenţiei asupra drepturilor acestor persoane şi nevoii de incluziune şi echitate. Ştiu că la nivel guvernamental există un proiect de lege care se găseşte în acest moment în analiză la Ministerul Justiţiei: proiectul de lege privind măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psiho-sociale. Aş dori, domnule ministru, dacă este posibil, ca în perioada imediat următoare să venim cu el la aprobare în şedinţa de Guvern şi să putem să avem legea cât mai curând aprobată, pentru că sunt convins că există o dorinţă a fiecăruia dintre noi şi o aşteptare la nivelul societăţii astfel încât să legiferăm tot ceea ce înseamnă incluziunea şi echitatea persoanelor cu dizabilităţi', a spus Nicolae Ciucă.

Întâlnire de lucru, la Guvern, pe tema preţului gigacaloriei şi a preluării ELCEN 

Costul termoficării, dar şi intenţia Primăriei Capitalei de a prelua ELCEN se numără printre subiectele care vor fi abordate, vineri, la întâlnirea de lucru anunţată la Palatul Victoria. La întâlnire va fi prezent şi premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit Biroului de presă al Executivului, la discuţii vor mai participa ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Energiei, Virgil-Daniel Popescu, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, primarul Constanţei, Vergil Chiţac.

Ce spunea Nicușor Dan, pe 27 noiembrie

Pe 27 noiembrie, Nicuşor Dan afirma că urmează să aibă o întâlnire la nivel de miniştri - Finanţe, Dezvoltare, Energie - pe tema preluării ELCEN de către Primăria Generală, declarându-se optimist că părţile implicate vor ajunge la o soluţie pe acest subiect.

'O aşteptare de 15 ani'

'O să fie întâlnire săptămâna viitoare (...) la care o să fie ministrul Finanţelor, ministrul Dezvoltării şi ministrul Energiei, pentru a vedea care este soluţia. Eu sunt optimist că o să ajungem la o soluţie, pentru că este o aşteptare de 15 ani, ca sistemul de producţie, cu cel de transport şi distribuţie să fie unificate', a declarat Nicuşor Dan, la finalul întâlnirii pe care a avut-o la Guvern cu premierul Nicolae Ciucă.

'E de dorit un efort comun'

De asemenea, primarul general arăta, într-o postare pe Facebook, că urgenţa Bucureştiului e legată de costul termoficării, în condiţiile în care au crescut preţurile în sectorul energetic şi 'e de dorit un efort comun' al Primăriei, Guvernului şi cetăţenilor pentru a acoperi aceste creşteri.

'Cu privire la subvenţia pentru termoficare, vom avea un răspuns în urma unei analize care se face atât pentru Bucureşti, cât şi pentru celelalte municipii care au cerut sprijin guvernamental. E o chestiune foarte importantă pentru Capitală - chiar critică, începând cu luna ianuarie. Şi, spun din nou, nu e problema singulară a Bucureştiului, ci e o problemă pe care o au şi celelalte mari municipii din România. Avem nevoie în continuare de sprijin guvernamental pentru a menţine echilibrul financiar al Primăriei, pentru a reuşi să plătim lucrările curente, tranşele la vechile datorii reeşalonate şi pentru a face faţă creşterilor de preţuri', preciza edilul general. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel