Data actualizării:
Data publicării:

Ciucă: PNL analizează să propună coaliţiei comasarea unora dintre alegerile de anul viitor

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
PNL va propune coaliţiei de guvernare reducerea numărului de alegeri de anul viitor, printr-o variantă de comasare care să fie permisă de lege, a declarat preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă.

Acesta a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, dacă în cadrul BPN al PNL unul dintre subiectele discutate a fost şi cel privind comasarea alegerilor de anul viitor, respectiv a alegerilor generale cu cele locale.

'Este o propunere pe care am discutat-o în şedinţa de astăzi şi am decis ca la nivelul specialiştilor din partid să se analizeze care sunt elementele clare de legalitate pentru o astfel de măsură, pentru o astfel de decizie, ţinând cont că, din sondajele pe care le-am efectuat, într-o proporţie majoritară cetăţenii îşi doresc comasarea sau mai bine zis reducerea numărului de alegeri. Dacă ne uităm la anul viitor, vom vedea că există patru runde de alegeri.', a spus Nicolae Ciucă.

'Din experienţa a ceea ce s-a petrecut de-a lungul anilor, cu tot ceea ce înseamnă campania electorală şi alegerile propriu-zise, putem să desluşim cât se poate de simplu că, practic, activitatea concretă guvernamentală, administrativă şi locală şi centrală va fi ocupată cu desfăşurarea acestui număr foarte mare de alegeri. Ca atare, dacă va exista posibilitatea, subliniez încă o dată, legală, ca aceste alegeri, numărul acestor alegeri să fie redus, vom veni cu o propunere, o vom discuta inclusiv în coaliţie şi sperăm să găsim o soluţie. Dacă nu se va găsi o soluţie, vom derula patru runde de alegeri', a declarat Nicolae Ciucă.

Liderul PNL a precizat, întrebat ce variantă de comasare este agreată de PNL, că există mai multe scenarii luate în calcul. 'Există mai multe posibilităţi, scenarii, fiecare dintre scenarii va fi analizat şi care va fi forma cea mai uşor de implementat, pe aceea o vom alege', a declarat Ciucă.

 

Ciucă: Reducerea cheltuielilor bugetare este necesară, dar nu vizează reducerea salariilor din sistemul public

 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că micşorarea cheltuielilor bugetare luată în calcul de Guvern este necesară, dar nu vizează reducerea salariilor din sistemul public sau a altor venituri, ci o mai bună chibzuială a cheltuielilor la bunuri şi servicii.

 

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă organizată după şedinţa conducerii PNL, dacă urmează blocarea angajărilor la stat sau reducerea sporurilor, având în vedere informaţiile apărute privind reducerea cheltuielilor publice cu aproximativ 20 de miliarde de lei, având în vedere că în primul trimestru al anului au fost încasări la buget mai mici decât cele aşteptate.

 

'Din analiza cifrelor financiare pe primul trimestru, rezultă foarte clar că există un deficit şi deficitul acesta nu trebuie să continue să producă efecte pe următoarele nouă luni, motiv pentru care am cerut domnului ministru şi întregului Cabinet, tuturor ordonatorilor de credit să analizeze şi să gândească reducerea cheltuielilor în sensul reducerii unor sume de bani care să denote o mai bună chibzuială a ceea ce înseamnă gestionarea fondurilor. Nu se pune problema reducerii salariilor, nu se pune problema reducerii investiţiilor. Discutăm despre o analiză care se va desfăşura la nivelul Ministerului de Finanţe, în deplină coordonare cu celelalte ministere.', a declarat Ciucă.

Vă rog să nu inducem niciun fel de temere către oameni că ar urma să se... sau că s-ar fi gândit măcar cineva la reducerea salariilor sau a altor venituri. Aici este vorba doar de chibzuiala cheltuielilor la bunuri şi servicii, la alte cheltuieli care în momentul de faţă, la nivelul fiecărui ordonator de credite, pot fi făcute', a explicat Ciucă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel