Ciucă, la ceremonia de deschidere „Capitala Europeană a Culturii”: Timișoara este orașul-punte între comunitățile culturale din Europa
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Ciucă, la ceremonia de deschidere „Capitala Europeană a Culturii” - Timișoara este orașul-punte între comunitățile culturale din Europa
Ciucă, la ceremonia de deschidere „Capitala Europeană a Culturii” - Timișoara este orașul-punte între comunitățile culturale din Europa
Prim-ministrul României Nicolae Ciucă s-a aflat vineri seara, la Timișoara, la deschiderea programului Capitala Europeană a Culturii, iar în discursul sau a menționat eforturile pe care orașul le-a făcut pentru obținerea acestui titlu.

“Este o deosebită onoare să mă aflu astăzi la Timișoara, pentru a participa împreună la ceremonia de lansare „Timișoara, Capitală Culturală Europeană a anului 2023”. Scriem astăzi o nouă pagină de istorie în parcursul european dinamic al României. 

Am debutat ca stat membru al Uniunii Europene cu succesul orașului Sibiu, prima gazdă românească a Capitalei Culturale Europene. Lecțiile Sibiului, oraș pe care am avut bucuria să-l revăd ieri, au confirmat valoarea adăugată adusă de purtarea pentru un an de zile, alături de Luxemburg, a stindardului culturii europene.

Sunt convins că Timișoara va continua modelul și va străluci în acest an, așa cum sugestiv indică motto-ul “Revarsă-ți lumina, Luminează-ți orașul”.

Timișoara nu este doar orașul-martir care a aprins scânteia libertății în anul 1989 – “Azi la Timișoara, mâine în toată țara!”. Timișoara este orașul-punte între comunitățile culturale din Europa, care emană neîncetat vibrațiile de cooperare, dialog și creativitate în rândul generațiilor sale seculare unite în diversitate“, a spus primul ministru.

 

“O identitate europeană puternică nu se poate construi doar pe declarații politice“

 

“În actualul context geopolitic complex pe care îl traversăm pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, valorile unității, solidarității și ale cooperării între națiuni sunt cu atât mai prețioase. Cultura le potențează ca formă universală de exprimare a conștiinței iluminate de dorința libertății de exprimare, de coeziune și de pace. 

Pe acest fundal și în virtutea experienței sale consistente în găzduirea și asistarea refugiaților, Timișoara a demonstrat o dată în plus că este cetatea-oraș de referință în promovarea cooperării interculturale, acționând în solidaritate profundă cu artiștii ucraineni și diferitele organizații culturale.   

Obținerea statutului de Capitală Culturală Europeană a fost marcată de pregătiri temeinice, inițiate încă din anul 2015, și care au presupus parcurgerea unor etape procedurale complexe și bifarea unor pași laborioși de depunere a candidaturii, preselecție, monitorizare a stadiului pregătirilor și, în final, preluare a titulaturii efective.

Capitala Culturală Europeană a demonstrat în mod constant că politicile culturale sunt la fel de importante ca tehnologia, comerțul și economia. O identitate europeană puternică nu se poate construi doar pe declarații politice, tratate și drept secundar, ci și pe cultură și valori culturale. După cum spunea unul dintre arhitecții Uniunii Europene moderne, Jacques Delors, “nu ne putem îndrăgosti de o Piață Internă”, deoarece o conștiință europeană nu se poate construi doar pe cifre. Avem nevoie de un suflet al Uniunii, iar acesta este reprezentat de diversitatea noastră culturală și lingvistică.

Moștenirea culturală de excepție, creativitatea și bogăția au deschis în anul 2007, drumul României în Uniunea Europeană și au situat-o în prim-planul valorilor culturale ale comunității. Astăzi, aceleași valori dau suflet identității europene puternice a României și îi susțin idealurile de dezvoltare, bunăstare și de accedere la cea mai reprezentativă organizație din lume“, a mai transmis Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a urat succes Timișoarei. ”Orașul martir care a aprins scânteia libertății în 1989 deschide începând de astăzi noi punți de legătură între comunitățile culturale și își exersează vocația europeană – astăzi în Timișoara, mâine în întreaga Europă. Urez succes Timișoarei și timișorenilor în continuarea contribuției lor la cultura românească și europeană”, a încheiat premierul Nicolae Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel