Data publicării:
Ciucă: Guvernul alocă 45 de milioane de lei pentru persoanele fizice care cazează refugiaţi ucraineni
Guvernul va aloca 45 de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru recuperarea cheltuielilor cu cazarea pentru cetăţenii români care găzduiesc refugiaţi ucraineni, a anunţat, vineri, prim-ministrul Nicolae Ciucă.
'Nu am reuşit în şedinţa de miercuri să finalizăm procedurile care vizau reglementarea modului în care cetăţenii români, persoane fizice, pot să beneficieze de recuperarea sumelor pe care le cheltuiesc cu cazarea cetăţenilor ucraineni. Prin hotărârea de guvern de astăzi am stabilit ca, din Fondul de rezervă al Guvernului, să alocăm 45 de milioane de lei, astfel încât, în perioada următoare, cetăţenii români care găzduiesc cetăţeni ucraineni vor putea să beneficieze de recuperarea banilor cheltuiţi cu cazarea, în valoare de 50 de lei pe zi', a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern.
El a adăugat că este reglementată, de asemenea, recuperarea sumelor cheltuite cu hrana de către cetăţenii români care găzduiesc refugiaţi ucraineni.
'În felul acesta acoperim întreg pachetul de măsuri pe care l-am asumat la nivelul Guvernului', a spus Ciucă.
În nota de fundamentare a proiectului de act normativ menţionat de premier se precizează că, în vederea stabilirii sumei de 45 de milioane de lei, s-a avut în vedere acordarea unui sprijin financiar de 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru cazarea unui număr mediu de 15.000 cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, pentru o perioadă de 60 de zile.
Citește și Ciucă spune că Radarul mărfurilor va reduce birocraţia şi transportul de mărfuri cu risc ridicat fiscal
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat vineri, în debutul şedinţei de guvern, că urmează să fie adoptată ordonanţa de urgenţă privind Radarul mărfurilor, o măsură menită să reducă birocraţia şi să permită monitorizarea şi reducerea transportului de mărfuri cu risc ridicat fiscal.
'Astăzi reglementăm prin ordonanţă de urgenţă modul în care implementăm acea măsură care face parte din pachetul asumat la nivelul Guvernului pentru modernizarea şi digitalizarea relaţiei dintre statul român şi mediul de afaceri. Astfel, Radarul mărfurilor va intra în funcţiune reglementat şi în felul acesta considerăm că mediul de afaceri va beneficia, în sensul în care reducem partea birocratică a activităţilor şi totodată, la nivelul statului, vom avea un mijloc de monitorizare şi reducere a tot ceea ce poate să însemne transportul de mărfuri cu risc ridicat fiscal', a spus premierul.
El a menţionat că implementarea acestei măsuri va aduce bani în plus la bugetul de stat. Potrivit premierului, luni va fi prezentat pachetul de măsuri economico-sociale pentru sprijinirea mediului de afaceri şi a cetăţenilor vulnerabili.
'Considerăm că prin acest mod vom reuşi să aducem bani în plus la bugetul de stat, bani care ne sunt foarte necesari pentru tot ceea ce poate să însemne măsurile pe care noi dorim să le implementăm în domeniul economico-social. Astfel ca luni, aşa cum ne-am angajat în coaliţie, să putem să venim cu pachetul de măsuri economico-sociale, sprijin pentru România, astfel încât să putem să continuăm să sprijinim mediul de afaceri, să protejăm locurile de muncă, cetăţenii vulnerabili şi să diminuăm impactul efectelor crizei generate de creşterea preţurilor la energie, la gaze naturale, precum şi impactul războiului din Ucraina', a spus Nicolae Ciucă.
Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern figurează proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport.
Conform notei de fundamentare a proiectului de act normativ, sistemul RO e-Transport va include module informatice de gestiune care, după declararea unui transport de bunuri, vor genera un cod unic de înregistrare, elemente de interconectare cu camere de luat vederi şi alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier, componente software pentru analiza integrată a datelor.
'Sistemul RO e-Transport va utiliza date şi informaţii deţinute la nivelul instituţiilor sau autorităţilor publice cu atribuţii în domeniul transportului rutier şi va fi interconectat cu celelalte sisteme informatice existente la nivelul Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau Autorităţii Vamale Române', se explică în document.
Vor fi monitorizate transporturile de bunuri reprezentând achiziţii şi livrări intracomunitare, al celor care fac obiectul operaţiunilor vamale, precum şi de bunuri între două locaţii situate pe teritoriul naţional. Obligaţia declarării datelor în sistemul RO e-Transport a bunurilor cu risc fiscal ridicat urmează să revină, în funcţie de tipul operaţiunii, beneficiarului sau, după caz, furnizorului din România, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News