Ciucă - Ciolacu, întâlnire de cinci ore cu ”alți” experți din energie. Ministrul Virgil Popescu, absent. Vestea serii pentru români, după întâlnirea de luni
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Marcel Ciolacu dă mai multe asigurări cu privire la prețul energiei pentru consumatori, asta după o întâlnire de cinci ore cu premierul Nicolae Ciucă. 

”Cea mai proastă decizie e când nu iei nicio decizie. S-a vândut energia, n-ai luat nicio decizie să stopezi și tot ce ai reușit prin liberalizare a fost reinventarea băieților deștepți din energie. Energia, care s-a vândut anul trecut cu 300 - 400 de lei, acum se vinde cu 3.000 de lei. Un trader are o marjă între 1 și 3%, în Uniunea Europeană. Gândiți-vă ce marjă avem acum. Suntem cu toții îngrijorați și trebuie să găsim cele mai bune soluții” spune Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Decizii importante până la 1 septembrie

Social-democratul afirmă că plafonarea a stopat efectele în lanț.

”Dacă n-am fi luat în martie decizia să venim cu plafonarea, în momentul acesta vorbeam de o inflația dublă” spune Marcel Ciolacu, la Antena 3, în emisiunea jurnalistului Radu Tudor. Liderul PSD continuă prin a afirma că ”suntem singura țară europeană care a luat măsuri nu numai pentru consumatorii casnici”, în criza energetică. ”Din aprilie, pentru că nu s-a venit la timp cu anumite măsuri, ne-am întins. Important este să le luăm până-n septembrie” a spus Marcel Ciolacu.

Întâlnire cu premierul și cu alți experți din energie

Președintele PSD a dezvăluit culisele unei întâlniri de luni cu premierul Nicolae Ciucă, în cadrul căreia au cerut o părerea unor alți experți decât cei obișnuiți din energie: ”Ieri am stat împreună cu primul ministru, doar noi doi, și cu alți specialiști din energie, fiindcă ne-am săturat de specialiștii de până acum care ne explicau nu numai cum s-a ajuns aici, dar și cum nu avem pârghiile să facem modificări”. Marcel Ciolacu a dezvăluit că și astăzi a avut trei, patru discuții telefonice cu premierul Nicolae Ciucă. ”Am stat cinci ore (luni n.r.) și eu, și domnia sa” a mai spus social-democratul despre întâlnirea din urmă cu o zi. 

Ministrul Energiei, absent la discuția despre energie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu a fost la ședință. ”Așa am hotărât cu primul ministru” a susținut Marcel Ciolacu. ”Nu contează costurile, important e să ieșim victorioși și să depășim crizele” a continuat el. 

Virgil Popescu ar fi în vacanță, spuneau unele surse citate de presă. 

Facturile, compensate până-n 2025, promite Ciolacu

Liderul PSD a dat asigurări că ”plafonarea din prezent va rămâne pentru populație - noi ne dorim să venim cu un act normativ prin care să o ducem până-n 2025. Este exclus să nu plătim această compensare, avem resursele bugetare de a acoperi această compensare”, dar, conform acestuia, nu se putea face că nu vede că energia cumpărată cu un preț revine în piață la un cost de 10 ori mai mare. ”Noi producem energie cât consumăm. Nu suntem independenți energetic, dar producem aproape cât consumăm” a continuat Marcel Ciolacu, spunând că trebuie găsită o soluție pentru energia verde produsă în țara noastră, care trebuie să se regăsească în România, în primul rând. 

Băieții deștepți, avertizați

”Vom veni foarte repede cu o decizie până la 1 septembrie în ceea ce privește energia”, este promisiunea lui. Despre banii pentru plafonare, Marcel Ciolacu spune că vor fi explicații pe fiecare sector în parte. ”Pe o perioadă limitată de timp, prețul - cel puțin în zona casnică - aproape în toată Europa, s-a reglementat” a spus el. Despre diferența dintre prețul din piață al energiei și valoarea la care s-a făcut plafonarea, social-democratul a lămurit: ”Dacă e speculă, vii și supraimpozitezi”, dând de înțeles că va exista o impozitare suplimentară pentru băieții din energie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel