Ciucă anunță un efort instituțional intens pentru implementarea recomandărilor OCDE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Ciucă anunță un efort instituțional intens pentru implementarea recomandărilor OCDE - Sursa foto Agerpres
Ciucă anunță un efort instituțional intens pentru implementarea recomandărilor OCDE - Sursa foto Agerpres
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, la Palatul Victoria, o nouă reuniune a Comitetului Interministerial pentru coordonarea aderării la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – OCDE. 

Participanții au analizat etapele parcurse până acum, au discutat elemente privind coordonarea internă, precum și orientările pentru prioritățile perioadei următoare, conform Foii de Parcurs aprobată pentru România. La reuniune a participat și coordonatorul național privind procesul de aderare a României la OCDE, Luca Niculescu.

După derularea misiunii OCDE în România din luna iunie a acestui an, când țara noastră a intrat oficial în etapa de evaluare extinsă și analiză a instrumentelor înscrise în Foaia de Parcurs, respectiv în etapa de elaborare a autoevaluărilor în raport cu aceste instrumente, prioritatea numărul 1 este acum redactarea contribuțiilor la Memorandumul Inițial pe care România trebuie să-l transmită Secretarului General al OCDE. Documentul cuprinde o evaluare a alinierii legislației, politicilor și practicilor României la un număr de peste 230 de instrumente juridice ale OCDE.

Pe lângă finalizarea exercițiului de autoevaluare a instrumentelor OCDE de către instituții și, în special, integrarea celor în competență partajată, alte priorități ale perioadei care urmează sunt definitivarea echipelor OCDE de la nivelul instituțiilor și participarea activă și la nivelul de reprezentare corespunzător la Comitetele sectoriale OCDE și la alte reuniuni OCDE.

În ceea ce privește coordonarea internă a procesului de aderare, aceasta se va desfășura în două formate de lucru, atât la nivel de șef de instituții, conduse de prim-ministru, în formatul Comitetului Interministerial pentru coordonarea relațiilor României cu OCDE, cât și la nivel tehnic, în formatul unui Task Force interinstituțional.

Ciucă a reamintit că aderarea la OCDE reprezintă o prioritate strategică



Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a reamintit că aderarea la OCDE reprezintă o prioritate strategică de prim rang a țării noastre și o oportunitate pentru politici publice mai bune în contextul actual dificil, în care atenția acordată perspectivelor de dezvoltare rămâne motorul competitivității României și al bunăstării pentru cetățeni.

”Este o muncă de echipă și un efort interinstituțional intens pentru ca Memorandumul Inițial pe care urmează să-l redactăm în perioada următoare să fie concis, de calitate și să se axeze pe modul în care legislația, politicile și practicile aplicabile în România corespund instrumentelor OCDE, pentru a demonstra că avem voința și resursele necesare pentru implementarea recomandărilor din Foaia de Parcurs. Aderarea la OCDE reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de țară și va permite României să se alăture unora dintre cele mai dezvoltate state ale lumii, oferind astfel șansa dezvoltării economice și deschiderea de numeroase oportunități de investiții pentru România”, a punctat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Șeful Executivului i-a asigurat de sprijinul deplin al Guvernului pe cei implicați și le-a solicitat să se coordoneze îndeaproape cu coordonatorul național privind procesul de aderare a României la OCDE, Luca Niculescu, și cu coordonatorul național adjunct, Adrian Ciocănea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel