Ciucă: Admiterea Finlandei şi Suediei în NATO ne arată aceste lucruri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Inquam Photos / Saul Pop
Inquam Photos / Saul Pop
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a făcut mai multe declarații, în contextul votului pozitiv pe care l-a dat Parlamentul Ungariei privind admiterea Suediei în NATO.

'Finlanda şi Suedia au aplicat împreună, însă complicaţiile geopolitice au făcut ca steagul finlandez să fie ridicat la sediul NATO cu un an mai devreme. Prin renunţarea la neutralitate a Finlandei şi Suediei se încheie două capitole ale istoriei, deschise încă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Cele două state nordice au rămas în blocul occidental doar pe plan economic, Finlanda evitând instaurarea unui regim comunist chiar prin această politică externă de neutralitate militară.

Admiterea celor două state în NATO ne arată că cea mai puternică alianţă militară defensivă din istorie este garanţia de securitate prin care democraţiile de tip occidental îşi pot proteja modul de viaţă, bunăstarea şi perspectivele unui viitor dezvoltat', a scris Nicolae Ciucă, luni seara, pe pagina sa de Facebook.

Suedia a devenit  al 32-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice. Parlamentul ungar a ratificat luni aderarea Suediei la NATO, ultimul pas pentru această ţară scandinavă care şi-a exprimat dorinţa de a adera la Alianţa Nord-Atlantică după declanşarea de către Federația rusă a invaziei în Ucraina în urmă cu doi ani, relatează AFP.

Candidatura Suediei a fost aprobată, de Parlamentul de la Budapesta, cu o majoritate covârşitoare de voturi (188 dintr-un total de 199), după aproximativ doi ani de aşteptare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel