Cîțu: Încă mai sunt inechităţi în ceea ce priveşte accesul femeilor în funcţiile de conducere
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Florin Cîțu / Foto gov.ro
Florin Cîțu / Foto gov.ro
Premierul Florin Cîțu a făcut câteva afirmații de Ziua Națională a Egalității de Șanse, privind inechitățile dintre femei și bărbați.

Premierul Florin Cîţu a declarat, de Ziua Naţională a Egalităţii de Şanse, că pandemia COVID-19 a arătat cât de important este rolul femeilor în această perioadă, dar a și accentuat „inegalităţile între femei şi bărbaţi, în aproape toate domeniile vieţii.

Cîțu a amintit că „marcăm astăzi Ziua Naţională a Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi, instituită în România încă din anul 2015.”

Premierul consideră că este „un motiv bun de a reflecta la combaterea segregării ocupaţionale şi la creşterea nivelului de participare a femeilor în funcţiile de decizie.”

„Pandemia COVID-19 ne-a arătat cât de important este rolul femeilor în această perioadă. De cele mai multe ori, au fost în prima linie a luptei împotriva acestui virus şi pentru asta le mulţumesc!”, a precizat Florin Cîţu.

Cîțu: Pandemie a accentuat inegalitățile între femei și bărbați 

Totuși, spune Cîțu, acum este nevoie de empatie, solidaritate şi recunoștință. 

Pandemia a accentuat însă inegalităţile între femei şi bărbaţi, în aproape toate domeniile vieţii. A condus la o creştere a violenţei împotriva femeilor, în timp ce sarcinile şi responsabilităţile casnice ale acestora au crescut.

Deşi instituţiile din România care gestionează cele mai importante domenii de activitate au făcut deja paşi importanţi pentru includerea principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, încă mai sunt inechităţi în ceea ce priveşte accesul acestora în funcţiile de conducere.

Mai avem de lucru în această privinţă, dar vreau să ştiţi că sprijin egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi şi cred cu tărie că doar împreună putem trece cu bine peste această perioadă dificilă!”, a mai declarat premierul.

Ziua Națională a Egalității de Șanse 

România marchează Ziua Națională a Egalității de Șanse între femei și bărbați, ce are ca scop promovarea egalității de șanse între sexe ca parte integrantă a politicii sociale, pe 8 mai. Ea a fost instituită prin Legea 23/2015.

Inițiatorul proiectului legislativ privind instituirea acestei zile este senatorul Rozalia Biro (UDMR). Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat în septembrie 2014 și de Camera Deputaților, for decizional, în februarie 2015. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pe 6 martie 2015. 

Actul normativ prevede că, cu această ocazie, autorităţile administraţiei publice locale pot organiza manifestări şi acţiuni specifice, pentru a atrage atenţia asupra discriminării şi a efectelor acesteia asupra femeilor şi bărbaţilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel