Data publicării:

Cîţu: Sper ca inflaţia să nu crească peste 10%, pentru că atunci lucrurile chiar ar scăpa de sub control

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Economie
WhatsApp
Florin Cîțu / Foto: gov.ro
Florin Cîțu / Foto: gov.ro
Florin Cîţu, preşedintele PNL şi al Senatului României, a atras atenţia asupra evoluţiei inflaţiei în România. 

Preşedintele Senatului, liderul PNL Florin Cîţu, a declarat că este îngrijorat de rata inflaţiei, pentru că o creştere a acesteia ar însemna pentru românii cu venituri mici "o taxă pe sărăcie" şi la o valoare de peste 10% lucrurile "ar scăpa de sub control".

"Vom vedea estimările Băncii Centrale. Eu sper să nu crească peste 10%, pentru că atunci chiar lucrurile ar scăpa de sub control şi ar fi foarte complicat să readuci inflaţia la 2,5% fără costuri majore în economie. (...) Despre inflaţie sunt discuţii, sunt îngrijorările pe care le am. În acest moment, rata inflaţiei este cu mult peste ţintă. Ţinta Băncii Centrale, ştiţi foarte bine, este 2,5. Este trecut peste ţintă. Întrebarea este dacă se menţine sus aceasta rată o perioada lungă de timp, care sunt soluţiile. Şi aici, repet, ele sunt la Guvern şi la Banca Naţională a României, dar dacă nu se rezolvă aceasta problemă va trebui să ne aşteptăm, în special în sectorul bugetar, ca oamenii să vină cu cereri de creşteri de salarii", a afirmat, Cîţu, miercuri, la Senat.

El a explicat că la o inflaţie mare "puterea de cumpărare este erodată" şi este datoria instituţiilor statului, care au în atribuţii temperarea inflaţiei, să vină cu soluţii.

"Până la urmă, există o întrebare pe care şi-o pun economiştii, dacă poţi să ai inflaţie mare, dobânzi mici şi curs stabil în acelaşi timp. Dacă nu, unde dai drumul? Dar, soluţiile, repet, le aştept în coaliţie. Am spus şi în coaliţie că sunt îngrijorat de rata inflaţiei, pentru că asta ar însemna, pentru românii cu venituri mai mici, în primul rând, o taxă pe sărăcie, dar îi afectează pe toţi", a adăugat Cîţu.

Citeşte şi: Cîţu dă asigurări că PNL susţine proiectele Executivului: Toţi trebuie să respectăm programul de guvernare!

Miercuri, într-o conferinţă de presă, Florin Cîţu a subliniat faptul că Partidul Naţional Liberal sprijină proiectele guvernamentale, iar PNL, ca parte a coaliţiei PNL - PSD, are şi propriile programe la care lucrează. 

"Din partea Partidului Național Liberal, există toată susținerea pentru proiecte, și avem și noi proiecte, bineînțeles, le-am pus pe masă și aseară. Restanța pe care o avem acum, din programul de guvernare, 7% la investiții. Este o restanță, dacă Ministerul Finanțelor spune că are venituri așa de mari la buget, ar fi bine să nu uităm că trebuie să mai adauge 0,25% pentru investiții. Şi asta este în programul de guvernare. Eu cred că toți trebuie să respectăm programul de guvernare", a declarat liderul PNL, Florin Cîţu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel