Circa 100 de parlamentari nu și-au publicat CV-ul. Petiție: Noi vă plătim pentru exercitarea mandatului, deși nu cunoaștem ce anume vă califică
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Parlament
Parlament
A fost lansată o petiție prin care se cere publicarea CV-urilor parlamentarilor care au decis să-și ascundă trecutul. Aproape 100 dintre aleși nu au publicat CV-ul pe site-ul Parlamentului.

„20% din aleșii neamului se oprișează elegant pe alegătorii lor. Nu știm nici acum ce educație și competență profesională au aceștia sau ce abilități speciale îi recomandă să reprezinte fiecare cel puțin câteva zeci de mii de cetățeni în cea mai importantă instituție a statului român. În medie, NOI plătim pentru ei aproximativ 10 000 de EUR (50 000 RON) pe lună. Zdrobitoarea majoritate o formează cei care au câștigat de minimum 6 ori mai puțin înainte de a intra în Parlament.  

Conform cu dispozițiile art. 12 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor, „deputații și senatorii trebuie să dea dovadă de transparență în activitatea parlamentară”. Ca atare, solicităm prin petiție publică transparentizarea studiilor și a competențelor deținute în calitate de parlamentari prin publicarea unui Curriculum Vitae complet și actualizat pe site-ul cdep.ro și în toate mediile online formal sau informal asociate cu persoana în funcție, plătită din bani publici, inclusiv pe site-ul personal, pe site-ul biroului de parlamentar și pe pagina Facebook de politician.  

Vă reamintim că, în aplicarea principiului liberului acces la informații de interes public, precum și a principiilor subsecvente consacrate de Legea nr. 544/2001, dreptul de acces la informații privind destinația finanțărilor din bani publici este recunoscut universal în sistemele democratice participative. Nu în ultimul rând, în baza dispozițiilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 544/ 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, potrivit cărora „orice persoană are dreptul să solicite și să obțină de la autoritățile și instituțiile publice, în condițiile prezentei legi, informațiile de interes public”, solicităm Camerei Deputaților și Senatului publicarea de urgență a tuturor CV-urilor depuse de către parlamentari, anterior sau ulterior emiterii prezentei petiții publice.  

De altfel, publicarea unui Curriculum Vitae este obligatorie pentru deputați potrivit disp. art. 12 alin. (7) din Regulamentul Camerei Deputaților, adoptat prin Hotărârea nr. 8/1994, republicat, cu modificările și completările ulterioare, care prevede expres faptul că „acesta se publică pe site-ul Camerei Deputaților la secțiunea de prezentare a fiecărui deputat”.  

Așadar, în atenția parlamentarilor care se regăsesc în situația expusă, nominalizați mai jos, sperăm să fie luate cât de curând posibil toate măsurile pentru rezolvarea problemei. De Crăciun, fiți mai buni și respectați legea! Noi vă plătim de peste un an pentru exercitarea mandatului, deși nu cunoaștem ce anume vă califică în sensul acesta. Mulțumim anticipat, sărbători cu bine alături de cei dragi!  

Parlamentarii din legislatura 2020 – 2024 fără Curriculum Vitae publicat pe cdep.ro:  

Achimaş-Cadariu Patriciu-Andrei

Amet Varol

Andrei Alexandru-Ioan

Balabaşciuc Călin-Constantin

Bălăşoiu Aurel

Bîrcă Constantin

Bola Bogdan-Alexandru

Bota Călin-Ioan

Bucura-Oprescu Simona

Chira Claudiu-Martin

Cozma Adrian-Felician

Cristescu Radu-Mihai

Crîstici Ognean

Dancă Ionel

Dumitrescu Raluca Giorgiana

Făgărăşian Valentin-Ilie

Feodor Silviu

Firczak Iulius Marian

Hărătău Elena

Kocsis-Cristea Alexandru

Kolcsár Anquetil-Károly

Lasca Mihai Ioan

Manea Cătălin-Zamfir

Mihalcea Remus-Gabriel

Mina Marian

Morar Olivia-Diana

Munteanu Remus

Nagy Vasile

Pavelescu Nicolae

Pecingină Gheorghe

Polak Tudor

Popa Alexandru

Popa Radu Mihai

Popescu Vlad-Piedone

Popica Eduard-Andrei

Rasaliu Marian-Iulian

Roman Florin-Claudiu

Stancu Paul

Stativă Irinel Ioan

Stângă George-Cătălin

Stoian Maria

Stoica Bogdan-Alin

Stoica Elena

Şandru Cosmin

Şoldan Gheorghe

Tătaru Nelu

Teodoroiu Simona-Maya

Toma Vasilică

Tuhuţ Radu-Marcel

Ţachianu Marian

Vecerdi Cristina-Agnes

Badea Viorel-Riceard

Banu Claudia-Mihaela

Bica Dănuț

Bîca Iulian-Mihail

Bourceanu Septimiu-Sebastian

Carp Gheorghe

Firu Stela

Florean Ovidiu-Iosif

Hatos Adrian

Iordache Ion

Iovanovici-Şoșoacă Diana

Matieș Călin-Gheorghe

Muntean Lucica Dina

Pandea Ciprian

Pîrvulescu Eugen

Popa Maricel

Potecă Vasilică

Pufu Vlad-Mircea

Turos Lóránd

Veștea Mihail

Voiculescu Liviu-Dumitru

Lazăr Teodor”, se arată în textul petiției care poate fi găsite pe Google sub numele de „Dragi parlamentari, de Crăciun fiți mai buni și respectați legea!”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel