Data publicării:

Cipru: Două noi puncte de frontieră, între nordul și sudul insulei

Autor: Sebastian Florea | Categorie: Stiri
WhatsApp

Liderii ciprioţi grec şi turc au aprobat deschiderea a două noi puncte de trecere pe insula divizată.

Liderii ciprioţi grec şi turc au aprobat vineri deschiderea a două noi puncte de trecere între partea de nord şi cea de sud a insulei mediteraneene divizate, o premieră în ultimii opt ani, a informat ONU, care speră într-o reluare a negocierilor de pace, relatează AFP.

La 15 luni de la eşecul ultimei runde de negocieri privind reunificarea insulei, preşedintele Republicii Cipru Nicos Anastasiades şi liderul cipriot turc Mustafa Akinci s-au întâlnit în clădirea Naţiunilor Unite din zona-tampon care separă capitala Nicosia. 'Liderii cipriot şi turc sunt bucuroşi să anunţe că pe 12 noiembrie 2018 vor fi deschise punctele de trecere de la Lefka/Aplici (nord-vest) şi Dherynia/Derinya (est)', a declarat ONU într-un comunicat după întrevederea celor doi oficiali.

Conflict din 1974

O întrevedere oficială între cele două părţi implicate în conflict nu a mai avut loc după eşuarea rundei precedente de negocieri, desfăşurate în iulie 2017 în Elveţia, cu excepţia unui dineu informal, în aprilie, în timpul căruia cei doi oficiali au constatat dezacorduri persistente. Deschiderea de noi puncte de trecere este considerată un element esenţial pentru restabilirea încrederii între cele două comunităţi. Primul punct de trecere a fost deschis în 2003. Şapte puncte de trecere există astăzi între cele două părţi ale Ciprului, ultimul fiind deschis în 2010.

Ciprul este divizat după ce armata turcă a cucerit în 1974 partea de nord a insulei, ca reacţie la o lovitură de stat ce viza anexarea ţării la Grecia şi care a suscitat o vie îngrijorare în rândul minorităţii cipriote turce. Zeci de mii de ciprioţi greci şi turci au fost strămutaţi în timpul conflictului. De atunci, Republica Cipru, singura recunoscută de comunitatea internaţională, administrează doar partea de sud populată de ciprioţii greci, nordul fiind administrat de 'Republica Turcă a Ciprului de Nord', entitate autoproclamată şi recunoscută doar de Turcia, care a desfăşurat aici peste 30.000 de militari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel