Data actualizării:
Data publicării:

Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză. Rețeta de post a lui Chef Bontea

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursa foto: captură video YouTube Chefi la cuțite
Sursa foto: captură video YouTube Chefi la cuțite

Ciorba de cartofi cu zeamă de varză este un adevărat deliciu în perioada postului. Iată cum se prepară după rețeta lui Chef Sorin Bontea.

Ingrediente:

1,5 kg cartofi
2 cepe mari
2 morcovi
2 roșii tocate
1 legătură mărar proaspăt tocat
1 l zeamă de varză
100 ml ulei
apă fierbinte

Cum se prepară

Începe prin a pune puțin ulei la încins într-o oală și adaugă două cepe tocate mărunt, pe care le călim. Adăugăm apoi morcovul și lăsăm la călit în continuare. Separat, punem puțină zeamă de varză la fiert, într-un ibric. Ulterior, peste ceapă și morcov trebuie să adăugăm puțină apă, pentru a înăbuși legumele. După ce apa aproape s-a evaporat, iar legumele sunt moi, adăugăm cartofii tăiați cuburi și îi călim, de asemenea, puțin.

Amestecând cu grijă ca legumele să nu le lipească de oală, lăsăm cartofii la înăbușit. Apoi, turnăm deasupra tuturor apă fierbinte, cât să îi acoperim. Punem capacul deasupra oalei și lăsăm totul la foc mic, până când cartofii au fiert. Adăugăm în ciorbă și cele două roșii tocate sau roșiile la conservă. De asemenea, turnăm deasupra o parte din zeama de varză fierbinte. Aceasta se lasă la fiert timp de aproape 5 minute și stingem focul.

BONUS:

Colțunași de post. Rețeta delicioasă

Ingrediente

Aluat

250 gr făină albă (tip BL55)
130 ml apă
1/2 linguriţă rasă sare

Umplutură

500 gr cartofi făinoşi (pentru piure)
2 cepe
1/2 ardei gras roşu
1/4 legătură pătrunjel
5 linguri ulei
sare, piper

Cum se prepară

Se pune făină într-un bol şi se face o gaură în mijloc. Acolo se adaugă sarea şi apă. Se trage treptat făina peste apă, amestecând cu degetele până aluatul se leagă, potrivit e-retete.ro. Se frământă aluatul cu mâna până e omogen.

Se pune aluatul pe masa de lucru dată cu făină şi se acoperă cu un bol. Se lasă să stea măcar 30 minute. În acest timp se pun cartofii (curăţaţi şi tăiaţi cuburi) la fiert în apă cu sare. Ceapa şi ardeiul se toacă mărunt. Se încinge uleiul într-o tigaie largă şi se pun legumele. Se dă focul mic şi se călesc până ceapa devine moale şi începe să devină aurie (cca 30 minute). Amestecaţi rar în tigaie.

Când cartofii sunt fierţi, se scurg şi se strivesc ca pentru piure. Se adaugă jumătate din ceapă şi ardeiul călite, având grijă să puneţi şi puţin ulei, astfel încât piureul să nu fie uscat. Se adaugă pătrunjel tocat fin şi se amestecă.

Se împarte aluatul în bucăţi cu care puteţi lucra uşor. Pe masa dată cu făină se întinde aluatul foaie subţire. Cu un pahar de 6 cm diametru (eu mi-am folosit formă de ravioli) decupaţi cercuri din aluat. Resturile de aluat se frământă şi se întind iar, până îl terminaţi.  Puneţi pe fiecare disc câte 1 linguriţă de umplutură. Sigilaţi umplutura înăuntru, apăsând bine de jur împrejurul ei. Veţi obţine o semilună. Aşezaţi colţunaşii formaţi pe hârtie de copt presărată cu puţină făină.

Se pune o oală mare cu multă apă, sare şi o foaie de dafin la fiert. Când fierbe, daţi focul pe mic, astfel încât apa să clocotească doar uşor. Se pun colţunaşii în apă (nu-i înghesuiţi, ca să nu se lipească între ei; fierbeţi-i în ture) şi se fierb 3 minute după ce s-au ridicat la suprafaţă (cca 5-6 minute în total).

Se scot colţunaşii într-un bol şi se stropesc cu ceapă şi ardei călite. Când nu e post, se poate adăuga şi smântână. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel