Cioloş, propunere pentru Ciucă: Să depună mandatul, pentru negocieri de "câteva săptămâni"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Dacian Cioloș / Foto: gov.ro
Dacian Cioloș / Foto: gov.ro
Dacian Cioloş i-ar fi propus lui Nicolae Ciucă să îşi depună mandatul înainte de votul în Parlament, ca să câştige timp pentru negocieri. 

Potrivit unor surse politice citate de G4 Media, propunerea ar avea drept scop obţinerea mai multor săptămâni pentru negocierea unui program de guvernare, urmând ca apoi să fie desemnat premier tot Nicolae Ciucă, de această daţă cu susţinerea USR. 

Dar propunerea a picat, spun sursele, deoarece PNL vrea susţinere pentru un Guvern minoritar, soluţie pe care USR nu o agreează. 

Cioloş, răspuns ferm la cererea de armistiţiu a PNL 

Ideea îi aparţine lui Valeriu Stoica, care a spus că "mandatul de premier desemnat al lui Nicolae Ciucă expiră vineri. Dacă nu reușește să ajungă la o înțelegere de refacere a coaliției cu USR, pentru a avea susținere pentru guvernul său, el poate să cumpere timp, printr-o formulă de auto-sacrificiu: să-și depună mandatul și să spună n-am reușit să fac majoritatea". 

VEZI MAI MULTE AICI - Valeriu Stoica, despre momentul ieșirii din scenă a lui Nicolae Ciucă: Formulă de autosacrificiu. ”Duș rece pentru PNL, PSD nu face daruri”

Președintele USR, Dacian Cioloș, a anunțat marți seară că, în urma unei discuții în Biroul Național al USR, partidul a ajuns la concluzia că "România are nevoie acum de o majoritate care să permită guvernarea, și nu de un armistițiu."

"Din punctul nostru de vedere, o astfel de majoritate este posibilă de data aceasta. În plus, pentru USR, PNL și UDMR nu sunt adversari, ca să vorbim de un armistițiu. Noi considerăm că sunt parteneri cu care putem construi. Astăzi am propus din nou premierului desemnat și colegilor de la PNL soluții care să ne permită să reconstruim majoritatea.", a afirmat Cioloș. 

"Deci, acest lucru e posibil, e posibil ca USR să facă parte dintr-un guvern de coaliție condus de premierul Ciucă, dar pentru asta e important să renunțăm la tergiversări care prelungesc aceste discuții inutil și să ne așezăm la masă ca să găsim împreună și să construim împreună aceste soluții.", a continuat liderul USR. 

Apelul lui Cioloș către Ciucă și "colegii de la PNL" 

"Acesta este apelul pe care eu îl fac și colegilor de la PNL, și premierului desemnat Ciucă. Dacă își doresc cu adevărat să putem construi o majoritate care să guverneze în mod stabil România, pentru că de asta are nevoie țara în perioada imediat următoare, haideți să ne așezăm la masă și să construim această majoritate cât mai repede posibil.", a mai spus Cioloș.

"Un guvern minoritar, oricum ar fi el susținut și oricine l-ar susține, are un grad ridicat de instabilitate. Câtă vreme se poate construi o majoritate, cred că pe asta ar trebui să ne concentrăm eforturile și energia. Armistițiu și înțelegere între partide există deja. În Parlament, vedeți că, de un an și jumătate, atunci când au fost propuneri de proiecte legislative care au vizat măsuri de criză, în afară de AUR, toate celelalte partide au colaborat și au putut fi trecute proiecte de lege.

La fel s-a întâmplat chiar și în aceste zile, fără un guvern majoritar, când a fost vorba de măsuri care să vină cu soluții la criza prețurilor la energie. Ați văzut și astăzi, în Parlament, că partidele discută între ele și găsesc formule ca să meargă înainte. E nevoie de mai mult decât atât în perioada următoare, e nevoie de un guvern stabil, cu o majoritate clară în Parlament, care să poată gestiona și măsurile de criză, dar să vină și cu propuneri de reformă de care România are la fel de mare nevoie.", a încheiat liderul USR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel