Cioloş, comparaţie Tăriceanu-Sadoveanu: De unde propuneţi să luăm lumină?
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos
Dacian Cioloş a comentat unele declaraţii ale preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu care a susţinut că "nu e obligatoriu să luăm lumină de la Bruxelles".

Dacian Cioloş consideră că România ar trebui să aleagă valorile europene, statul de drept, democraţia şi nu 'autoritarismul, propaganda şi omuleţii verzi' şi îi cere preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, să propună de 'unde să luăm lumină', dacă nu e obligatoriu să o luăm de la Bruxelles.

'Iritat de propunerea Comisiei Europene, care vrea să condiţioneze acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, domnul Tăriceanu, al doilea om în stat, spune că nu e obligatoriu să luăm lumină de la Bruxelles. În 1945, proaspăt întors de la Moscova, într-o pornire de oportunism politic, Mihail Sadoveanu organiza la Sala Dalles din Bucureşti o conferinţă cu titlul: 'Lumina vine de la Răsărit'. Dumneavoastră, domnule Tăriceanu, de unde propuneţi să luăm lumină? Vă deranjează preocuparea pentru respectarea statului de drept?', scrie miercuri Cioloş pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Cioloş l-a întrebat pe Tăriceanu ce părere are despre 'poziţia tranşantă' a lui Guy Verhofstadt, liderul grupului europarlamentar ALDE.

'Ce părere aveţi atunci despre poziţia tranşantă a domnului Guy Verhofstadt, liderul grupului europarlamentar ALDE, familia politică din care faceţi parte la nivel european? Acesta spunea acum câteva zile că 'Dacă un guvern al unui stat membru nu doreşte valorile noastre europene, nu are nevoie nici de banii noştri europeni. UE trebuie să înceteze să mai finanţeze iliberalismul'. Sunteţi, evident, într-un scurt-circuit strident cu conducerea grupului dumneavoastră politic european', susţine Cioloş.

Nimic luminos nu a venit de la răsărit

Potrivit acestuia, în 2018 'este important să înţelegem ce se întâmplă în jurul României, să privim în istorie'.

'Nimic luminos nu a venit de la răsărit pe plan politic şi social de mai bine de un secol. Şi, mai ales, nimic bun nu pare să vină prea curând. Cât despre lumină, poate ar fi vremea să ne mai luminăm şi noi cu eforturile noastre, să nu tot trăim cu ideea că lumina ne-o dau alţii', mai afirmă Cioloş.

[citeste si]

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că propunerea CE de 'restrângere a accesului la fondurile europene' pentru ţările membre care încalcă statul de drept este controversată în cadrul Uniunii, pentru că 'nu are ce legatură să se facă' între fonduri şi stat de drept, România nefiind acuzată 'în mod oficial' de UE că nu respectă normele statului de drept.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel