Cioloş cere UDMR retragerea proiectului privind minorităţile: Politica oportunistă e dăunătoare
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Dacian Cioloș
Dacian Cioloș
Mişcarea România Împreună condamnă orice formă de enclavizare politică sau etnică, subliniind că UDMR ar trebui să retragă propunerea legislativă referitoare la implementarea prevederilor din Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 privind minorităţile naţionale.

Luni, UDMR a anunţat că, printr-o iniţiativă legislativă, propune 'ridicarea la rang de lege a subpunctului 1 al punctului III din Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918' care prevede: 'Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce îl alcătuiesc'.

În acest context, Mişcarea România Împreună cere UDMR retragerea acestui proiect şi subliniază că România are datoria de a avea grijă de toţi cetăţenii săi, indiferent de naţionalitate, religie sau zona în care locuiesc.

'Proiectele de lege promovate zilele acestea prin care se propun enclavizări sunt pretextul unei eliberări etnice. Ne aflăm în momentul în care o forţă politică se foloseşte de slăbiciunea puterii de la Bucureşti pentru a-şi promova un proiect care pune în disonanţă cetăţenii României. Este inadmisibil un astfel de comportament politic pentru orice politician responsabil', arată Mişcarea România Împreună. Fondatorul RO+, fostul premier Dacian Cioloş, a precizat, într-un comunicat de presă, că 'România este o ţară care aparţine fiecărui cetăţean român'.

'Suferim cu toţii din aceleaşi motive, ne confruntăm cu aceleaşi probleme. Judeţele cu populaţie majoritar maghiară primesc de la bugetul de stat mai mult decât dau. Dar asta nu înseamnă altceva decât că o posibilă enclavizare ar afecta cetăţenii acestor judeţe. Politica oportunistă este mereu dăunătoare, iar efectele ei negative sunt plătite de către cetăţeni, nu de către politicianul care îşi promovează propriul interes. UDMR ar trebui să îşi retragă proiectul de lege şi să nu mai speculeze slăbiciunea PSD. Aşa cum orice partid parlamentar este răspunzător pentru efectele propriilor politici în faţa cetăţenilor de orice etnie, şi UDMR ar trebui să înţeleagă că are o responsabilitate majoră, care trece dincolo de graniţele minorităţii maghiare', a declarat Dacian Cioloş, citat în comunicat.

Adoptarea în procedură de urgenţă a prevederii legislative care să asigure mai multe lucruri minorităţilor naţionale

Uniunea Democrată Maghiară din România solicită adoptarea în procedură de urgenţă a prevederii legislative care să asigure minorităţilor naţionale: reprezentare proporţională în instituţiile administrative la nivel local, judeţean, naţional şi european; reprezentare proporţională a minorităţilor naţionale în instanţe şi tribunale; la nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora să se asigure angajarea/ numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local. De asemenea, UDMR vrea ca modul de administrare autonomă a vieţii culturale, învăţământului şi culturii minorităţilor naţionale istorice să se reglementeze prin Legea privind statutul minorităţilor naţionale din România.

Uniunea doreşte posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni să poată 'obţine, prin lege, un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă şi care, împreună, corespund cerinţelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003'. 'UDMR consideră că, în Anul Centenar, a sosit momentul ca principiile care vizează convieţuirea interetnică să fie transpuse în lege, astfel cum au fost formulate în Rezoluţia adoptată la Adunarea Naţională de la Alba Iulia. Democraţia se bazează pe statul de drept, iar democraţia românească poate fi împlinită numai dacă prevederile Rezoluţiei de la Alba Iulia se implementează în legislaţia română', arată Uniunea Democrată Maghiară din România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel