Ciolan de porc stropit cu bere. REȚETA savuroasă pentru masa de Crăciun
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
O rețetă pe care o poți încerca de sărbători este cea de ciolan crud de porc fript (copt) la tava si stropit cu bere. O friptura grozava cu o crusta rumena si crocanta in timp ce carnea rămâne suculenta si frageda.

Pentru a prepara ciolan de porc stropit cu bere, ai nevoie de un ciolan crud (posterior) de ca.1,2-1,5 kg, 1-2 cepe roșii, 3-4 căței de usturoi, 3-4 linguri de untură sau ulei, sare, piper, chimen, paprica (boia dulce) și1 bere de 500 ml (poate fi si neagră).

Ciolanul trebuie sărat și piperat bine, prima dată pe partea cu carnea, apoi trebuie întors și curățate ceapa roșie si usturoiul. Acestea se pun pe forma pentru copt (termorezistenta). Se păstrează puțină ceapă și pentru partea de sus. Se adaugă circ 100 ml. de bere și untură și se introduce la cuptorul preîncins la 200° C pentru 30 de minute. Se reduce focul la 190° C și se introduce ciolanul pentru încă 20 de minute. Apoi se scoate iar ciolanul și se stropește cu 100 ml. bere si cu grăsimea topita din tava. 

După alte 20 de minute se repetă operațiunea. Ar trebui să se observe deja o crustă rumenă. Se adaugă și restul de bere rămasă și se mai pune înapoi ciolanul pentru ultimele 20 de minute în cuptor. Dacă ciolanul este mai mare, trebuie înțepat sus, lângă os, cu un cuțit. Dacă acesta intră ușor, ciolanul e făcut. Dacă nu, se poate prelungi un pic timpul de coacere si se adaugă la nevoie încă niște bere sau puțină apa.

Șoricul trebuie sa fie lucios, tare si rumen. Dacă este ciocănit cu lama cuțitului. el trebuie să scoată un sunet specific, potrivit Savoriurbane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel