Data publicării:
Ciolacu vrea ca elevii care pică testele antidrog să nu-și mai poată lua permisul auto la 18 ani
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că ar vrea ca elevii care sunt depistați pozitiv la testele antidrog să nu-și mai poată lua permisul auto la majorat.
În opinia lui, aceste teste ar trebui făcute punctual, pe cheltuiala statului și cu acordul părinților.
'Vor fi şi modificări, precum sunt cele cu permisele de conducere, respectiv atunci când ești depistat nu mai ai voie să conduci. Poate găsim şi la tinerii între 16 şi 18 ani, dacă sunt depistaţi pozitiv la anumite testări în ceea ce priveşte drogurile, să nu aibă voie să îşi ia permisul de la 18 ani. Poate se gândesc de două ori mai bine când vor să experimenteze acest lucru. Cu adevărat, statul e dator ca în perioada următoare să acţioneze mult mai drastic şi mult mai coordonat. (…)
Nu cred în testări în masă, este ceva care depășește… Dar am zis că venim cu modificări legislative, astfel încât, dacă un părinte doreşte ca şi copilul său să fie testat, acest lucru să se facă pe cheltuiala statului”, a precizat premierul, la deschiderea anului școlar 2023-2024 de la Colegiul tehnic Anghel Saligny din Capitală.
'Nu trebuie să testăm toţi copiii din România ca să putem prinde toţi dealerii care vând droguri. Cred că aici trebuie să acţionăm şi cu adevărat dacă o conducere a unui liceu crede că un anumit copil trebuie testat, el fiind minor, se coordonează cu părinţii, cum este normal, şi se face acest test. Dar să devină aşa o isterie naţională în care luăm copiii cu arcanul şi îi testăm... mi se pare o abordare deplasată şi nu va fi cu efectul scontant', a mai zis Ciolacu.
Citește și: Ministrul Rafila anunță că testarea antidrog a copiilor şi adolescenţilor se va face doar cu acordul părinţilor
Luni, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a transmis că testarea antidrog a copiilor și adolescenților se va face doar cu acordul părinților. Potrivit ministrului, testarea nu trebuie să fie 'un instrument de natură coercitivă'.
'O implicare la cel mai înalt nivel ar duce lucrurile în zona de siguranţă naţională. (...) Noi vom participa cu tot ceea ce este necesar din punct de vedere al dezvoltării unui program care trebuie să aibă o componentă medicală foarte serioasă, care nu trebuie să se refere doar la testare. Testarea nu trebuie să fie generalizată, ci ţintită, exclusiv cu acordul părinţilor unui copil sau unui adolescent care urmează să fie testat. Asta este o condiţie normală. Am încercat să găsim modele şi în alte ţări. Aşa se face, testarea trebuie să fie un instrument pentru protejarea sau recâştigarea sănătăţii unui copil, nu trebuie să fie, în niciun fel, un instrument de natură coercitivă', a transmis ministrul Rafila în cadrul unei conferinţe de presă. Vezi continuarea declarațiilor aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News