Ciolacu, primit de Erdoğan la Palatul Prezidențial din Ankara. Bogdan Chirieac a spus ce ar trebui să negocieze premierul României
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la Antena 3 CNN unde a vorbit despre vizita premierului Marcel Ciolacu în Turcia. 

Marcel Ciolacu a fost primit la Palatul Prezidențial de către președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan. Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre această întâlnire subliniind importanța acesteia. Potrivit analistului, Turcia este principalul partener comercial al României în afara Uniunii Europene și o putere regională importantă.

„Este absolut necesară această întâlnire și președintele Erdoğan îi acordă probabil o înaltă apreciere. Știți de ce? Fiindcă din 2015 nu s-a întâlnit președintele României cu președintele Turciei. Turcia nu este altceva decât principalul partener comercial al țării noastre, în afara Uniunii Europene.

Turcia este, în mod evident, o putere regională. Avem relații cu totul speciale cu această țară, din foarte multe punte de vedere. Avem și o comunitate turco-tătară pe teritoriul nostru, o minoritate dedicată poporului român.”, a spus Bogdan Chirieac.

 

2. -imagine fara descriere- (marcel-ciolacu-turcia-3_71007100.jpg)

 

Ce ar trebui să negocieze România

Întrebat ce ar trebui să negocieze România la o întâlnire de acest nivel, Bogdan Chirieac a subliniat importanța renegocierii coridoarelor energetice, inițial negociate de Victor Ponta.

„Coridoarele energetice, acelea negociate deja de Victor Ponta și care nu s-au pus în aplicare. Acelea trebuie renegociate de premierul Marcel Ciolacu.

De ce este atât de important? Pentru că nu au avut loc contacte la nivel înalt. Cred că un milion de români petrec vacanța în Turcia, în fiecare an, dacă nu mai mulți, dar Turcia are foarte multe companii de construcții pe infrastructură grea în România, autostrăzi, tuneluri de metrou și așa mai departe. Turcii cunosc bine zona, sunt zeci de mii de firme turcești aici.

Deci din toate punctele de vedere, relația cu Turcia este foarte importantă, mai ales că Turcia ține poarta Marii Negre. Constanța este, în momentul acesta, cred că al șaptelea port, ca mărime, din Uniunea Europeană și cel mai mare port la Marea Neagră. Deci este important pentru toată lumea. Zona Dobrogea-Brăila-Galați va fi pol de dezvoltare. Și cu baza militară de la Kogălniceanu.

Nu mai spunem că Turcia este în NATO, nu e în Uniunea Europeană. Noi putem fi o poartă pentru Turcia. Să nu uităm că Ford-ul de la Craiova este preluat de o mare companie turcească care produce automobile Ford. Nu se întâmplă doar în România lucrul ăsta.", a spus Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
pixel