Ciolacu președinte și Ciucă premier, din 2024. Chirieac: Asta înseamnă că informaţiile noastre se adeveresc. Avem de-a face cu un nou USL
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Marcel Ciolacu nu exclude o candidatură în tandem cu Nicolae Ciucă pentru funcțiile de președinte și premier la alegerile de anul viitor. Președintele PSD vizează președinția României, iar liderul PNL ar urma să conducă Guvernul PSD-PNL. Iată cum vede analistul politic Bogdan Chirieac acest scenariu.

"Avem de-a face cu un USL"

"Asta înseamnă că informaţiile noastre se adeveresc - cum că s-ar coace noul USL. Vă daţi seama, formaţiunea politică ce a reuşit să ţină piept lui Traian Băsescu în 2012 şi care a împiedicat gravele derapaje democratice! Acum, şi colaborarea aceasta dintre PSD şi PNL vedem că a funcţionat, de un an şi jumătate, deşi România nu are o bună experiență pe coaliţii, dar a funcţionat din prietenia dintre Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă. Prietenia celor doi lideri de partid a permis coaliţiei să funcţioneze, în ciuda faptului că preşedintele Klaus Iohannis nu apreciază foarte mult, probabil, această alianţă şi a mai încercat să o spargă.

Ca să candideze Marcel Ciolacu la preşedinţie, în tandem cu Nicolae Ciucă prim-ministru, asta înseamnă că avem de-a face cu un USL. USL-ul va fi cum? Va fi ca în 2012 - candidaţi unici la locale şi parlamentare? Dar la europarlamentare cum va fi? Tot pe listă comună? Sunt lucruri care trebuie stabilite - acelea pe care le ştim de o lună şi jumătate şi cred că principalul obstacol în acest moment este procentul pe listă. PNL-ul ar vrea 1 la 1. PSD se uită la sondaje şi probabil că ar vrea 2 PSD-iști la un PNL- ist. Dar să vedem dacă vor negocia până la capăt sau vor alege altceva", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3 CNN.

"USL-ul acesta ar bloca candidatura la preşedinţie a doamnei Kovesi"

Întrebat dacă rotativa este un punct important pentru a se ajunge la scenariul discutat, având în vedere că ar exista multe discuţii, scenarii şi nemulţumiri în spatele uşilor închise, analistul politic a mai spus:

"Au ieşit şi de-o parte şi de cealaltă - şi domnul Ciucă, şi domnul Ciolacu - să ne spună că rotativa va avea loc. Dacă rotativa nu ar avea loc, înseamnă că nu se poate ține cuvântul dat, nu te poţi baza pe un acord şi, atunci, ideea USL-ului nu mai e de actualitate. Dar să ştiţi că am văzut deja multă îngrijorare că s-ar putea crea un USL. Zona aceasta de extremă din politica românească este profund neliniştită. Deja sunt tot felul de scenarii abracadabrante.

Acum, USL-ul acesta ar mai avea un avantaj, ca să spun aşa: ar bloca candidatura la preşedinţie a doamnei Kovesi. Nu că doamna Kovesi nu ar fi un candidat puternic... dar asta înseamnă să transformi toată România în Sectorul 1 al Capitalei, cum a făcut doamna Clotilde Armand. Este acelaşi tip de politician. Spun politician, referindu-mă la doamna Kovesi, deşi ştiu bine că este procuror general european, însă este de multă vreme om politic".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel