Data actualizării:
Data publicării:

Valeria Herdea - preşedinte al CNAS. Ciolacu: Nu se va închide niciun cabinet de medic de familie. Am semnat numirea noului președinte la Casa de Sănătate

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Marcel Ciolacu, Sursa foto: Guvern
Marcel Ciolacu, Sursa foto: Guvern
Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent în studioul Antena3 CNN, la emisiunea Sinteza Zilei, unde a vorbit despre revolta medicilor de familie. 

„În acest moment există o negociere între Casa de Sănătate, pe baza bugetului pe care îl are prins în bugetul de stat, prins, discutat, și negociat cu Ministerul de Finanțe și cheltuielile pe care le are Casa de Sănătate.

Statul român cheltuie, prin Casa de Sănătate, în jur de 1 miliard de euro lunar pentru sistemul de sănătate public. Nu se va închide niciun cabinet de medic de familie cu adevărat. Îmi doresc nu o descreștere, ci o creștere a serviciilor medicale în echilibru, dacă există o descreștere la per capita. Mai mult, până să vin eu la emisiunea dumneavoastră, am semnat numirea noului președinte la Casa de Sănătate. Este o doamnă care este foarte respectată.

M-am interesat și am discutat cu domnul ministru și chiar este o doamnă medic foarte respectată. Cred că a apărut deja în Monitorul Oficial numirea.

Sunt niște proceduri de negociere. Nu putem să luăm foc, nu putem să ieșim în orice protest. Când e o negociere este un dialog.

Președintele interimar a împărțit bugetul pe care îl are cu cheltuielile aferente medicilor de familie. A constatat că e prea mic bugetul. El a pornit la negocieri urmând ca, în urma negocierilor să avem o discuție cu ministrul Sănătății. Ministrul Sănătății mă informa care este situația și am fi luat decizia. Să stea liniștiți medicii de familie fiindcă se vor negocia cu adevărat.

Îmi doresc mai multe servicii. Îmi doresc ca românii să nu ajungă foarte repede la spital și multe dintre probleme să se rezolve în zona medicilor de familie.", a spus premierul. 

2. Valeria He... (valeria-herdea--propusa-pentru-functia-de-presedinte-al-cnas_87170900.jpg)

Dr. Valeria Herdea / Foto: Agerpres

„Trebuie să găsim un echilibru, trebuie să fie o echitate socială"

„Credeți că este corect să existe un plafon de câștig al unui medic de familie? Fiindcă am cerut toate statisticile. Există medici de familie care câștigă per capita, nu neapărat pe servicii medicale, peste suma de 15.000 de euro. Mi se par sume puțin cam mari, de aceea e o negociere, ne așezăm la masă, creăm un echilibru. 

Dacă tot vrem, trebuie să ordonăm această țară, trebuie să scăpăm de excepții, trebuie să creăm o medie. Nu pot să existe medici pentru orașele mari dezvoltate care să câștige peste 15.000 de euro și un medic în zona rurală care poate are mai mulți oameni mai în vârstă și e mai multă muncă, mai multă deplasare, să câștige o sumă foarte mică. Trebuie să găsim un echilibru, trebuie să fie o echitate socială.", a spus premierul Marcel Ciolacu la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena3 CNN. 

Valeria Herdea - preşedinte al CNAS

 

Valeria Herdea a fost numită în funcţia de membru al consiliului de administraţie şi preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, printr-o decizie a premierului Marcel Ciolacu, publicată luni în Monitorul Oficial. Propunerea de numire a fost formulată de ministrul Sănătăţii.

'Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, doamna Valeria Herdea se numeşte în funcţia de membru al consiliului de administraţie şi preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate', prevede decizia publicată în Monitorul Oficial. Pe 13 decembrie, Andrei Baciu a fost revocat, la cerere, din funcţia de membru al consiliului de administraţie şi preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, printr-o decizie a prim-ministrului Marcel Ciolacu.

În locul său, până luni, la numirea Valeriei Herdea, vicepreşedintele CNAS, Cristian Georgică Celea, a exercitat atribuţiile preşedintelui Casei. Andrei Baciu a anunţat pe 11 decembrie că demisionează din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. 

Cine este Valeria Herdea

Valeria Herdea este medic primar de medicină de familie cu profil pediatrie și instructor formator. Totodată, ea este vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România - Departamentul Economico-Social și de Asigurări de Sănătate, dar și membru al Comitetului Național de Coordonare al Activităților de Vaccinare (CNCAV). 

Anterior, ea a deținut și alte funcții precum: președinte Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) și vice-președinte Asociația Română de Educație în Hipertensiune (ARE-HTA). Totodată, Valeria Herdea este membru ESPID, membru al Societății Române Boli Infecțioase Pediatrice, membru în Consiliul Colegiului Medicilor București, dar și membru în Adunarea Generală a Colegiului Medicilor București, potrivit CV-ului său. Ea a absolvit Facultatea de Pediatrie a Universității de Medicină şi Farmacie din Tg. Mureş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel