Ciolacu, la Chișinău: Reprezentăm două Parlamente a două state suverane, dar care trebuie să gândească la fel, pentru că de simțit, simțim la fel / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Marcel Ciolacu
Sursă foto: Facebook Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, s-a întâlnit la Chișinău cu Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a transmis, după întâlnirea cu Igor Grosu, liderul Parlamentului Republicii Moldova, la Chişinău, că România are obligaţia de a ajuta statul vecin să adere la Uniunea Europeană şi a subliniat, în contextul de securitate din regiune, că ţara noastră „este un scut pentru Republica Moldova”.

Marcel Ciolacu a transmis, în cadrul unei conferinţe de presă alături de Igor Grosu, că „locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană”.

„Nu există o altă cale de dezvoltare pentru Republica Moldova decât intrarea în UE. România trebuie să ajute Republica Moldova, are obligaţia de a ajuta Republica Moldova în tot acest parcurs. (...) Sperăm că în perioada următoare să accelerăm această dimensiune parlamentară fiindcă Republica Moldova trece prin perioada de uniformizare a legislaţiei, lucru pe care România l-a parcurs acum mai mult timp şi este păcat să nu lucrăm împreună la această legislaţie astfel încât să fim cât mai eficienţi, iar Republica Moldova să fie membru cu drepturi depline al UE”, a declarat Ciolacu, luni, la Chişinău.

Măsuri pentru a depăși criza economică

Preşedintele Camerei Deputaţilor a vorbit despre războiul din Ucraina, sprijinul pe care atât cetăţenii români cât şi cei din Republica Moldova l-au oferit refugiaţilor ucraineni, dar şi despre necesitatea adoptării unor măsuri pentru a depăşi criza economică.

„Trăim vremuri complicate. Este un război şi o agresiune asupra unui stat suveran, unde un popor a decis ce parcurs îşi doreşte şi a fost agresat nemilos şi total incorect. Aici cred că trebuie să vedem nu numai ce au făcut autorităţile, atât din Republica Moldova şi din România, dar mai ales ce au făcut cetăţenii, cât de mult s-au implicat în acest exod de refugiaţi. Cred că este un exemplu pentru toată Europa. Va trebui să ne implicăm în continuare, pare că există un război de durată şi un dictator care va fi greu să îşi redimensioneze dorinţele, care ne va afecta pe toţi. Este evident că cele două state trebuie să se ajute să depăşească aceste crize economice şi cetăţenii pe care îi reprezentăm astăzi trebuie ajutaţi să depăşească această perioadă cât mai repede. De fapt, reprezentăm două Parlamente a două state suverane, dar care trebuie să gândească (la fel n.r.), pentru că de simţit simţim la fel, şi să ducem mai departe toate proiectele pe care le aşteaptă oamenii de la noi”, a mai punctat Ciolacu. 

În ceea ce priveşte sprijinirea militară a Republicii Moldova, în contextul în care este un stat neutru, Marcel Ciolacu a subliniat că România va contribui la securizarea frontierelor ţării vecine. „Cred că Republica Moldova nu are nevoie de un ajutor militar. Cât cunosc eu, Constituţia Republicii Moldova oferă o neutralitate. În schimb, este nevoie de securizarea frontierelor, un lucru benefic pentru Europa. Aici este o zonă în care România ar trebui să se implice şi mai mult alături de Republica Moldova. Că să fiu mai exact, România este un scut pentru Republica Moldova şi aşa trebuie să fie”, a punctat Ciolacu.



La rândul său, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a precizat că autorităţile vor face „tot ceea ce se impune” pentru a consolida apărarea ţării. „Este adevărat, neutralitatea este consfinţită în Constituţie, dar asta nu înseamnă că este o chestie de decor, ea trebuie apărată, inclusiv prin securizarea hotarelor, aşa cum a menţionat domnul preşedinte (Marcel Ciolacu n.r.). (…) Da, noi vom face tot ceea ce se impune, în special după dată de 24 februarie, de a consolida sistemul nostru de apărare, ordine publică, servicii de intelligence”, a explicat acesta.

Marcel Ciolacu efectuează, în zilele de 6 şi 7 iunie, o vizită oficială în Republica Moldova, la invitaţia lui Igor Grosu. După întrevederea cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Ciolacu se va întâlni cu premierul Natalia Gavriliţa, dar şi cu preşedinta Maia Sandu, scrie Adevărul.

Maia Sandu: Republica Moldova nu dorește o scurtătură spre UE

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat vineri că ţara sa nu urmăreşte să adere la Uniunea Europeană pe "scurtătură", transmite Reuters, citat Agerpres.

La forumul GLOBSEC 2022 de la Bratislava, Sandu a arătat că simpla acordare a statutului de candidată nu înseamnă acceptarea Republicii Moldova în UE. "Nu căutăm o scurtătură, ne dăm seama că avem un drum lung de parcurs", a adăugat ea.

Republica Moldova şi-a intensificat eforturile de aderare la UE din cauza temerii că ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina, apreciază Reuters, observând că şi Georgia şi Ucraina au făcut demersuri similiare. Separatiştii din Transnistria au acuzat Kievul de presupuse atacuri armate, explozii şi incursiuni peste frontieră (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel