Ciolacu: E o seară grea. Nu o să merg în perioada următoare în Austria
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că este o seară grea după decizia Austriei în ceea ce privește intrarea României în Schengen.

„E un gust amar și un sentiment de umilință”, a spus Marcel Ciolacu, joi seară.

„Este o rupere de logică între ceea ce declarăm, în cadrul UE, şi ceea ce facem. Cred că vor trebui să dea anumite explicaţii şi să suporte anumite consecinţe la nivel european, în primul rând, unde şi România, ca şi Austria, are un drept de veto. România a considerat astăzi, de exemplu, să nu îşi folosească acest drept de veto împotriva Croaţiei, fiindcă ar fi făcut o nedreptate, ar fi încercat să acopere o nedreptate cu o altă nedreptate. Mă bucur că România nu a făcut acest lucru şi nu a venit cu un drept de veto în ceea ce priveşte Croaţia”, a precizat Marcel Ciolacu.

„Nu poţi să îţi foloseşti dreptul de veto împotriva unui stat european care a îndeplinit absolut toate cerinţele, care este un stat egal ca şi tine în drepturi, în UE, ca să îţi acoperi anumite probleme politice interne. Nu poţi să pui înaintea interesului european, un interes politic minor, din acest punct de vedere, în contextul în care Rusia a atacat nejustificat Ucraina şi toate statele europene trec printr-o criză energetică. Nu ai dreptul să faci acest lucru”, a mai spus Marcel Ciolacu.

„Eu nu o să merg, în perioada următoare, în Austria, cu certitudine”, a subliniat președintele PSD.

Lucian Bode a spus că principiile Spaţiului Schengen au fost călcate în picioare

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că, prin decizia de joi, au fost „călcate în picioare” principiile care definesc Spaţiul Schengen. „Simţim că Rusia este pe cale să se mai bucure o dată de încă o nedreptate care i se face României”, a spus ministrul Lucian Bode. De asemenea, a menţionat că României i s-au făcut „multe nedreptăţi” în decursul istoriei, iar de cele mai multe ori la realizarea lor a pus umărul Rusia.

Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a precizat că este profund nedreaptă opoziţia Austriei în Consiliul JAI de joi în care a fost dat votul privind aderarea României la Schengen. 

„Lipsa consensului de astăzi în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, pe fondul opoziţiei Austriei, este profund nedreaptă pentru ţara noastră şi cetăţenii români. România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre şi instituţiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realităţi şi să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil şi dificil de înţeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit comunicatului de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel