Ciolacu, despre problemele care întârzie intrarea în Schengen: Cherecheș a trecut vama cu buletinul unui văr. Nu putem să păcălim pe toată lumea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre fexibilizarea poziției Austriei în ceea ce privește adrarea României la spațiul Schengen.

„Despre spațiul Schengen parțial mă bucur și cred că și dumneavoastră vă bucurați în egală măsură. Am declanșat, în acest moment, negocieri, pentru că România era blocată. Primul pas, cel mai important, s-a făcut”, a declarat premierul. Austria este mai flexibilă. Normal că nu puteau să anunțe triumfalist că din acest moment, fără nicio condiție, poate adera România cu spațiul aerian. Cred că anul viitor, probabil sub președinția Ungariei, vom continua cu spațiul terestru.

Ministrul de Interne este la Viena, în momentul acesta, pentru negocieri. Urmează pe urmă să meargă în Slovacia , tot la negocieri. Cerințele pe care le are Austria mie nu mi se pare unele exagerate, pentru că toți ne dorim întărirea frontierei cu Bulgaria și cu Ungaria. Să nu ne păcălim unii pe alții și să nu ne mințim. Domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera cu buletinul unui văr, mai tânăr decât el cu 10 ani. Dacă vrem să punem mereu totul sub preș și să credem că păcălim pe toată lumea, nu vom reuși. Am eu o teorie că această șmecherie a distrus România”, a declarat premierul.

Întrebat ce înseamnă sporirea controalelor de la frontieră, șeful guvernului a răspuns:

„Să nu se mai întâmple cum a fost cu Cherecheș, de exemplu. Este un mecanism al UE cel legat de sirieni și afgani. Eu n-am văzut până acum sirieni și afgani care să dorească să stea în România, iar să-i forțăm s-o facă nu cred că se poate”.

Va fi un sistem, în primul trebuie o digitalizare. Trăim în altă etapă a lumii. Trebuie să înțelegem că nu putem continua cu formularul electronic depus la ghișeul 3. Avem nevoie de o digitalizare categorică. Avem un program de 1,2 milioane de euro de la Comisie pentru frontiera cu Ucraina. Avem un proiect pilot care funcționează foarte bine în ceea ce privește granița cu Serbia. Trebuie să ne implicăm în momentul acesta. Într-un punct de trecere al frontierei din prezent sunt patru sisteme de digitalizare: unul îl are Poliția, unul îl are Vama, altul îl are nu mai știu cine. Toate cele patru sisteme nu sunt integrate. Este cazul ca România să intre într-o etapă de digitalizare, dacă nu se poate cu vorba bună, atunci forțat. Deja s-au declanșat lucrurile”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel