Ciolacu, declarațiile serii în pline proteste ale fermierilor și transportatorilor: Mă țin genunchii. Voi rezolva problemele / live text
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Guvernul României
Guvernul României
Premierul Marcel Ciolacu oferă cele mai importante informații în contextul protestului fermierilor și transportatorilor.

- Când am fost pe Athos, L-am rugat pe Dumnezeu să-i ajute pe români și România. Este un loc deosebit.

- Cel mai mare succes este intrarea cu dreptul în Spațiul Schengen. Cel mai mare eșesc e că nu am reușit să preîntâmpin protestele din prezent.

- Cel mai mult, după anul 2024, îmi doresc să mă uit în oglindă și să nu-mi fie rușine.

- Nu poți să unești PSD și PNL. A existat USL, făcut împotriva lui Traian Băsescu. E foarte greu să mai existe o alianță și liste comune, dar e posibil ca după alegeri să putem reface această coaliție.

- Cred că după 20 de ani și după multiplele crize cred că în România e nevoie de un președinte de stânga.

- Obiectivul meu în 2024 e ca PSD să fie pe primul loc, iar ca premier să am o bună guvernare.

- Maia Sandu - o femeie războinică, o femeie încercată, pe care o admir.

- Mircea Geoană - trebuie să înveți din trecut pentru a ști cum să-ți creezi viitorul.

- Klaus Iohannis - avem o relație corectă.

- Kelemen Hunor - un om de cuvânt.

- Diana Șoșoacă - este o evidență foarte clară relația dânsei cu Federația Rusă. Știm cât rău a făcut Rusia poporului român.

- Cătălin Drulă - ar fi putut mult mai mult. 

- George Simion - un aventurier.

- Nicolae Ciucă - un om de cuvânt și respectabil.

- Veți vedea niște capturi record de droguri în România.

- Pentru prima dată, MAI și serviciile de intelligence din România se coordonează cu agenții privind combaterea traficului de drogui. Există specialiști care pun umărul alături de autorități să facem față acestui flagel. S-a intrat n forță și se va intra și mai în forță. Nu trebuie să tai capul copiilor, ci să găsim resursele instituționale pentru a-i salva. 

- Pensiile au crescut cu 13,8%. Tot ceea ce am promis am făcut și o să fac în continuare. Marea dreptate se va face pe 1 septembrie, când cei pensionați pe legislații diferite se vor uiformiza. Am o nouă lege a pensiilor, acceptată de Comisie. Se poate și vom putea și mai mult.

- Plafonarea prețurilor la mâncare va continua până vom găsi un acord cu distribuitorii și producătorii ca statul să nu intervină. Îmi doresc, în schimb, acest acord.

- Vom face față la toate provocările!

- Această criză economică nu a lovit România. A scăzut nivelul de trai, iar pentru noi este prioritar să creștem nivelul de trai. Nu voi accepta creșteri de prețuri anormale și fără fundament. În ceea ce privește RCA-ul, trebuie să fim mai viguroși și să intervenim mai repede pe piață ca să nu se mai creeze monopol.

- Vor fi anumite produse de bază plafonate. Eu nu mai văd o justificare a creșterii prețurilor în acest moment.

- Există o deplasare de forțe în Orientul Mijlociu, vedem pe secretarul de stat Antony Blinken cât de activ este în zonă și sunt ferm convins că rațiunea va prima. Organizația Hamas este o organizație teroristă. Conflictul trebuie să înceteze și trebuie să existe un acord de pace. Lucrurile trebuie să reintre într-o matcă de pace.

- Acest război, cu certitudine nu se va încheia anul acesta.

- Am ajutat Ucraina și o vom ajuta în continuare, mai ales în a fi sustenabilă intern. Sunt îndreptățiți să fie ajutați. Au fost atacați ilegal de o forță străină. Ce ar face România dacă românii noștri din Republica Moldova ar fi atacați de către Rusia. România ajută pe toate palierele Ucraina și e corect să o facem. E o țară ortodoxă și nu putem să fim lipsiți de empatie. Ucrainenii nu sunt dușmanii noștri. Avm cea mai lungă frontieră cu Ucraina.

- Portul Constanța e poarta principală a Asiei către Uniunea Europeană.

- Portul Odesa, pe o perioadă îndelungată, nu va mai funcționa.

- Nici Zelenski, nici Putin, nu vor să cedeze pentru că vor pierde intern. Suntem într-un război de uzură. 

- Parteneriatul cu SUA este solid și va continua și în viitor indiferent dacă va câștiga Donald Trump. Nu mă sperie cine iese și aceea e decizia poporului american. Raporturile România - SUA vor fi la fel în continuare.

- Nu am luaat în calcul să candidez la Prezidențiale și nu am discutat în interiorul partidului.

- După alegerile Europarlamentare, PSD va decide cine candidează la Prezidențiale. Pentru mine nu e o prioritate.

- Alegerile Europarlamentare vor fi cele mai importante. Acelea vor arăta dacă această coaliție are un viitor și după 2024.

- Nu cred că România va sărăci dintr-un exercițiu democratic. Nu vom păcăli românii. Cine încearcă să păcălească românii cu anumite comasări, nu va ține. Cred că se pot comasa anumite alegeri, dar nu dintr-un interes politic. E o discuție prematură.

- Uniunea Europeană nu e în pericol în fața acestui val de extremism. Există o scădere a nivelului de trai, o frustrare, a oamenilor.

- Contextul internațional este foarte important și e important ca liderii politici din România să fie conectați la toate problemele nu numai europene.

- Sunt multe speculații și scenarii. 

- Pentru mine, indiferent câți mă vor înjura, mai puțin important e numele, dar faptul că un român ajunge președintele Consiliului European este o mândrie. Nu am avut discuții cu președintele României în privința acestui lucru. 

- Speculațiile cu demisia lui Klaus Iohannis au pornit de la faptul că actualul președinte al Consiliului a anunțat că va candida în Belgia.

- Îmi doresc în februarie ca prima lege a salarizării să fie pentru magistrați. Să închidem acest capitol pentru totdeauna. Trebuie să existe un T0. Ne-am jucat prea mult timp de 30 de ani, am modificat de sute de ori codul fiscal. Eu nu am văzut rea-credință din partea Comisie Europene.

- Grefierii nu vor fi plătiți la fel ca magistrații și nici nu pot ieși la pensie la 48 de ani, ca domnul Danileț!

- Vom avea digitalizare și statistici clare. Cifrele nu mint! 

- Doleanțele profesorilor au fost satisfăcute. 

- Eu nu pot să accept ca un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel ca unul la care toată clasa nu a luat Bacalaureatul. Trebuie să venim cu reformele necesare. Eu mi le asum! Românii vor hotărî dacă am făcut sau nu bine!

- Trebuie să ordonăm această țară, să scăpăm de excepții și să creăm o medie. Nu pot să existe medici care să existe 15.000 de euro în orașele mari și un medic în zona rurală care câștigă o sumă foarte mică. Trebuie să fie o echitate socială.

- Când e o negociere există un dialog. Să stea liniștiți medicii de familie, pentru că se vor negocia. 

- Noul președinte este o doamnă medic foarte respectată. 

- România cheltuie prin Casa de Sănătate în jur de 1 miliard de euro lunar. Nu se va închide niciun cabinet de medic de familie.

- Cred că rezultatele financiare ale micilor fermieri i-au dus în această stare. Vom depăși acest moment. Emoția a trecut! Trebuie să intrăm din nou în acel platou de echilibru și sustenabilitate.

- Mă țin genunchii. Voi rezolva problemele acestor oameni.

- România nu a intrat în recesiune economică. Anul acesta categoric nu vom intra în recesiune. Toate măsurile de combatere a evaziunii fiscale vor fi pus în funcțiune. Știu că am deranjat multă lume. Știu că deranjez! Dacă nu vom face aceste lucruri și nu găsim înțelegere și un dialog corect între noi, ne prăbușim...gratuit. România este în direcția corectă!

- Marile probleme din cerințele protestatarilor au fost rezolvate. Întotdeauna, astfel de lucruri sunt căpușate politic.

- Nu poți să dublezi RCA-ul de la 9.000 la 18.000. E prea mult! Trebuie să găsim instrumente mult mai moderne. Sunt ferm convins că le voi găsi. Eu nu sunt Ceaușescu să dau mâine ordonanțe, decrete și decizii.

- Dacă vrem, din nou, să redirecționăm toți banii pe consum, România se prăbușește.

- Sunt ferm convins că în 1-2 zile se vor găsi toate soluțiile. În ceea ce privește agricultorii am înțeles că există o decizie de retragere.

- Cred că este posibil ca jumătate din nou acciză introdusă la motorină să o putem întoarce la transportatori și distribuitori ca subvenție. Eu nu am voie să dau înapoi. Nu mi-am asumat eu măsurile din PNRR. Nu mă pot duce la Ursula von der Leyen să-i spun că nu mă interesează ce și-a asumat Florin Cîțu înaintea mea.

- În ceea ce privește transportatorii, sunt lucruri mărunte acumulate în timp care au creat frustrare. Avem o negociere cu RCA-ul. Președintele ASF a avut discuții cu anumiți transportatori și au găsit unele amendamente pe care președintele ASF și le asumă. Nu pot să vin să plafonez la un preț pe care piața nu-l poate suporta. Bag acele companii în faliment. Media e în jur de 9.000 de lei și s-a ajuns la 18-19.000 de lei. Mi se pare mult!

- Nu rezolvăm nimic dacă blocăm Portul Constanța! Nicio grână ucraineană nu se vinde în România.

-  Îmi e ciudă că 90% dintre solicitările protestatarilor erau bugetate pe anul în curs. Niciun ministru nu avea timp să le promoveze în câteva zile. După întânlirile de astăzi de la Ministerul Agriculturii, toate problemele au fost rezolvate.

- Îmi pare rău că s-a pornit un fel de război între agricultori și transportatori și autorități. Poate acest dialog trebuia început întâi cu Guvernul și dacă nu se găseau soluții să se ajungă în această zonă extremă.

- Abordarea, în schimb, trebuia să fie diferită. Trebuia o abordare diferită și facilități la micii fermieri.

- De când sunt premier, nicio boabă de grâu ucrainean nu a rămas în România. Toate camioanele se sigilează! 

- Este o frustrare acumulată. A fost pandemia, criza energetică, războiul, a fost o afluență de marfă din Ucraina în România, inputurile pe care fermierii le-au cumpărat anul trecut au fost luate foarte scump. Au fost lucruri pe care trebuia să le sesizăm!

- Am încercat să înțeleg de unde au pornit aceste proteste. Din punctul meu de vedere, sunt îndreptățite!

Marcel Ciolacu, premierul României, participă în această seară la emisiunea Sinteza Zilei, la Antena 3 CNN, unde oferă cele mai importante informații privitoare la protestul fermierilor și transportatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel