Data publicării:

Ciolacu, apel pentru evaluarea pagubelor după inundații: Să finalizeze rapid centralizarea datelor

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: captura video
FOTO: captura video
Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre accesare Fondului European de Solidaritate, dar și care este condiția pentru obținerea banilor necesari pentru acoperirea pagubelor făcute de inundațiile de luna trecută.

Citește și: Prefectul de Galați solicită fonduri pentru refacerea infrastructurii afectate de inundații: Urgente și extrem de necesare

Înaintea ședinței de Guvern de miercuri, 2 octombrie, premierul Marcel Ciolacu a susținut faptul că România are alocați bani din Fondul European de Solidaritate, sumă necesară pentru acoperirea pagubelor de după inundațiile din noaptea de 13 spre 14 septembrie din județele Galați și Vaslui.

”Discutăm azi și despre accesarea Fondului European de Solidaritate, ca să acoperim pagubele produse de inundațiile din septembrie. Trebuie să transmitem la timp cererea de asistență financiară Comisiei Europene, fiindcă avem deja alocați 1,5 miliarde de euro.

Evaluarea pagubelor este esențială și cer tuturor autorităților implicate să finalizeze rapid centralizarea datelor. Vreau să avem săptămânal o informare clară, ca ne încadrăm în termenul final de 1 noiembrie”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Câte 10.000 de lei pentru familiile afectate de inundații

”Aşa cum le-am promis zilele trecute familiilor afectate de inundaţii din Galaţi, alocăm azi primele sume pentru a compensa o parte din pagubele suferite. Fiecare familie afectată va primi un ajutor de urgenţă din partea Guvernului de maxim 10.000 de lei.

În cazul acelor familii care şi-au pierdut pe cineva drag, aprobăm un ajutor suplimentar de 10.000 de lei. Suma totală a acestui prim ajutor este de 100 de milioane de lei. Este un gest obligatoriu de solidaritate faţă de românii încercaţi greu de soartă”, a transmis prim-ministrul imediat după inundațiile care au făcut ravagii în Galați și Vaslui.

Ministerul Muncii și Solidarității, suplimentarea ajutorului

”Acțiunea de sprijin a comunităților din Galați afectate de inundații, la care am participat la sfârșitul săptămânii trecute împreună cu colegii din minister și din instituțiile subordonate, ne-a arătat că realitatea din teren necesită mult mai mult sprijin și atenție din partea autorităților. Suplimentarea ajutorului de 10.000 de lei, oferit deja de către Guvern este absolut necesară și reprezintă o dovadă în plus a faptului că acești oameni loviți atât de crunt de inundațiile din ultima perioadă nu sunt singuri”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, potrivit unui comunicat al MMSS, de săptămâna trecută.

Astfel, de ajutorul de urgență în valoare de 15.000 lei vor beneficia aproximativ 6.000 familii și persoane singure afectate de inundații, suma totală fiind de aproximativ 90.000.000 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel