Data publicării:
Ciolacu, anunțul zilei privind decizia în dosarul Roșia Montană - Video
Premierul Marcel Ciolacu a făcut noi declarații, în contextul în care România ar putea primi vineri o decizie în privinţa dosarului Roşia Montană.
'Haideți să așteptăm decizia. Eu ce vă promit este că o să ne descurcăm și dacă pierdem și dacă vom câștiga. Este adevărat, dacă vom câștiga va fi mai ușor. Un al doilea lucru pe care îl promit este că veți afla tot adevărul, cu documente. Toți românii trebuie să știe acest adevăr, precum sunt convins că vom afla adevărul și cu vaccinurile.', a spus Marcel Ciolacu.
Video
Amintim faptul că România ar putea primi vineri o decizie în privinţa dosarului Roşia Montană, în procesul intentat României de către Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), pentru aurul de la Roșia Montană, în urma scandalului prin care zona a fost introdusă în patrimoniul UNESCO.
Guvernul este pregătit pentru această decizie, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, care a adăugat că este posibil şi ca acest termen să se extindă până în luna martie.
"Este un subiect de mare interes public care, mă hazardez să spun, ne-a luat cumva prin surprindere pe mai mulţi dintre noi, deşi o estimare a deciziei pe care o aşteptăm era încă de anul trecut şi într-adevăr e posibil să avem ceva până în 10 februarie. 10 februarie fiind sâmbătă, bănuiesc că mâine putem afla dacă e, că este vineri 9 februarie. Dar, de asemenea, o marjă lărgită a comunicării acelei decizii ar putea să se extindă până în luna martie. Guvernul este pregătit să primească această decizie în mod oficial când va decide Curtea de arbitraj să o comunice", a afirmat Constantin, întrebat dacă se aşteaptă o decizie în cazul dosarului Roşia Montană.
Întrebat cum va fi plătită suma de 2 miliarde de dolari dacă România va pierde acest proces, Constantin a menţionat că România nu este informată despre valoarea despăgubirilor.
"În primul rând aţi vehiculat o sumă care nu ştim dacă se va regăsi sau nu în decizie. Eu sau, mă rog, România oficial nu este informată despre valoarea despăgubirilor. După o astfel de decizie, cele două părţi aflate în litigiu pun decizia la mijloc a Curţii de arbitraj, vor stabili de comun acord un calendar de despăgubire", a adăugat Constantin.
Întrebat dacă va exista o şedinţă specială de Guvern după decizia Curţii de arbitraj pentru a stabili paşii de urmat, purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat: "Există consultanţă juridică care ne-a reprezentat până în această fază şi probabil aceeaşi echipă care ştie foarte bine speţa va fi desemnată să negocieze".
"Nu ştiu dacă va fi o şedinţă specială, dar dacă va fi nevoie de o decizie la nivelul Executivului, aceasta va fi fără îndoială luată. Acum trebuie să vedem cu ce viteză, după ce vom fi informaţi oficial asupra deciziei, vor avea loc discuţiile acelea bilaterale, după care, dacă trebuie declinat şi în nişte acte aprobate de către Executiv, acest lucru se va întâmpla", a adăugat Constantin.
Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia un grup de 15 experţi jurişti de la Ministerul Finanţelor şi SGG se va implica în gestionarea cauzelor privind reprezentarea României sau a instituţiilor publice în fata Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) sau a unui alt tribunal arbitral internaţional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News